Банкеръ Daily

Пари и пазари

Паундът се удави

Британската валута загуби 5% от пазарната си оценка към зелените пари и потъна до 1.1453 щ. долар за един паунд а 18 март, с което задмина дори низините, отчетени след вота за BREXIT през 2016-а. Лирата стерлинг не е била толкова евтина от 1985-а - годината, в която най-богатите държави в света подписаха Споразумението от Плаза за отслабване на щатския долар и за измъкване на американското стопанство от рецесия. 

Инвеститорите странят от английски активи откакто пандемията COVID-19 се настани на Острова, а беззъбият отговор на английския премиер Борис Джонсън в сравнение с мерките, предприети от други европейски държави, пресуши доверието в способността му да се справи с кризата. Другата причина за обезценяването на паунда е засиленото търсене на щатски долари в глобален мащаб. Банките пък определено бяха от погрешната страна на пазара в очакване английската валута да поскъпне след като страната излезе от Европейския съюз. Усреднената прогноза на анализатори, анкетирани от агенция "Блумбърг", беше за 1.30 щ. долара за един паунд до началото на юни.  

Или, както обобщава Нийл Джоунс - шеф на звеното за продажба на чуждестранна валута на финансови институции в Мидзухо банк" - "комбинацията от притока на средства към американския долар в ролята му на спасително убежище, масовите продажби на активи в глобален план и ликвидирането на дългите позиции след поредните избори във Великобритания натиснаха надолу паунда".  

Случващото се е катастрофален дебют за новия председател на "Бенк ъф Инглънд" - Андрю Бейли, който на 15 март седна в креслото на предшественика си Марк Карни. В брифинг за репортерите на 18 март той обеща, че английската централна банка ще положи повече усилия съвместно с финансовото министерство, за да минимизира щетите, нанесени от коронавируса върху икономиката на Острова. Бейли увери, че наблюдава много внимателно случващото се, за което няма еднозначно обяснение. Но то ще бъде взето под внимание на официалното съвещание на паричния комитет на "Бенк ъф Инглънд", насрочено за идната седмица. 

В късните вечерни часове на 18 март паундът укрепна до 1.1560 щ. долара. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във