Банкеръ Daily

Пари и пазари

Паундът поскъпва след изборната победа на Борис Джонсън

Паундът тръгна нагоре, след като британският премиер Борис Джонсън си осигури убедителна победа на изборите, която разчисти пътя на Великобритания към бързото напускане на Европейския съюз. Според последните данни от екзитпол консерваторите печелят 368 места в 650-местния парламент.

Британската лира се повиши с 2% до 1.342 долара - най-високото й ниво от май 2018 г. Спрямо еврото валутата нарасна също с около 2 на сто до 0.84 паунда, което е най-висок ръст от юли 2016 г. насам, съобщава CNN.

Базовият показател FTSE 100 спечели близо 1% в началото на търговията в Лондон, след като инвеститорите реагираха на изборната победа, а индексът FTSE 250 на британските средни предприятия добави повече от 4%.

Стойността на валутата непрекъснато се увеличаваше през последните седмици, тъй като инвеститорите залагаха точно на Джонсън. Със солидно мнозинство в парламента консервативният лидер може да изведе страната от Европейския съюз до 31 януари, премахвайки част от несигурността около Брексит, която е надвиснала върху бизнеса и икономиката вече повече от три години.

Изборите слагат край и на надеждите на лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин за трансформиране на икономиката на Обединеното кралство чрез леви политики, които уплашиха бизнес общността. Той призова за национализиране на основните комунални услуги, повишаване на данъците за компаниите, както и присъждане на 10% от акциите на компаниите на техните работници.

Инвеститорите смятат, че голямото мнозинство ще даде повече време на Джонсън да договори нови отношения с Европейския съюз след Брексит. Целта е да се избегне рязкото налагане на големи бариери между Великобритания и нейния най-голям експортен пазар.

Калум Пикеринг, старши икономист в Беренбърг, заяви, че ясната победа на Джонсън трябва да стимулира икономиката в Обединеното кралство, която в последните месеци е в застой. Очаква се ръстът на БВП на Великобритания да нарасне до 1,8% през 2020 г. от 1,3% тази година, преди да се ускори допълнително до 2,1% през 2021 г., посочи той.

Междувременно обаче други анализатори обърнаха внимание на това дали лирата може да задържи ръста си. Те посочиха продължаващата несигурност относно бъдещите отношения с Европейския съюз и затихващия ефект върху растежа, причинен от вота за Брексит през 2016 г., като основни предизвикателства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във