Банкеръ Daily

Пари и пазари

Паундът отново поевтинява след новия план на Джонсън за Брексит

Британският паунд отново тръгна надолу, след съобщението на Борис Джонсън, че преходният период след напускането на съюза ще приключи на 31 декември догодина и няма да бъде удължаван. Новият план на британския премиер предизвика тревога на валутните пазари и създаде нови пречки пред преговорите с Брюксел.

Стерлингът спадна с 0.7% до 1.3236 долара за една лира, след като в петък достигна най-високото си ниво от година и половина насам. Спрямо еврото валутата се понижи с около 1% до 0.83 паунда, съобщава The New York Times.

За намерението на Джонсън съобщи началникът на кабинета му Майкъл Гоув в неделя, когато подчерта, че основният приоритет на правителството е да напусне Европейския съюз на 31 януари и да осигури нова търговска сделка с ЕС до края на следващата година. Намеренията на Джонсън да извади Великобритания от ЕС преди да договори свободна търговия с блока обаче притесняват инвеститорите. Целта е да се избегне рязкото налагане на големи бариери между Великобритания и нейния най-голям експортен пазар.

"Здравият разум предполага, че сключването на търговска сделка ще отнеме поне повече от година, а пазарите предположиха, че преходният период ще бъде удължен", каза Масафуми Ямамото, главен валутен стратег в Mizuho Securities. "Изглежда, че голямото мнозинство, спечелено от Джонсън, му позволява да предприеме твърд подход, който пазарът не харесва толкова много…Като се има предвид, че икономиката на Обединеното кралство ще се влошава, а хората и компаниите вече започнаха да напускат страната заради Брексит, краткото рали на стерлинга приключи ", подчерта той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във