Банкеръ Daily

Пари и пазари

Паундът отново е сред валутните парии

Британският паунд се обезценяваше през всеки божи ден от миналата седмица в резултат на буксуващите преговори между Великобритания и Европейския съюз и отказът на двете страни да стигнат до компромис по ключови въпроси като търговията и свободното движение на граждани. Английската валута е с най-слаб финансов резултат сред конкурентите от Г-10 през април, а търговците на опции вещаят още проблеми. 

Британският премиер Борис Джонсън заплаши през седмицата да се оттегли от преговорите, ако не бъде постигнат задоволителен напредък. Което увеличава риска Островът да приключи преходния период след BREXIT на 31 декември без договор за свободна търговия и по този начин да натисне допълнително стопанството, което вече е на прага на най-дълбоката си рецесия за последните 30 години. 

Притиснати от последователни избори, неуспешни парламентарни вотове и промени в монетарната политика, колебанията в котировките на паунда на моменти бяха съизмерими с размаха, наблюдаван в най-рисковите развиващи се пазари. Лирата стерлинг вече е сред най-силно колебаещите се сред валутите на страните от Г-10 и е на второ място след норвежката крона за тази година.      

Английската парична единица е загубила над 2% от пазарната си оценка през миналата седмица - до грубо 1.21 щ. долара за един паунд. Валутни анализатори предупредиха, че, ако лирата стерлинг приключи търговията си на 15 май под 1.2166 долара - стойност, която съгласно техническия анализ е ключово ниво на съпротива през последните няколко седмици - може да последва по-нататъшен спад. Английските пари приключиха търговията си през миналата седмица на 1.2116 долара за един паунд, което означава, че трябва да очакваме нови низини. Те напомниха за себе си още в ранното утро на 18 май когато паундът поевтиня под 1.21 долара.

Валутният стратег на MUFG - Лий Хардаман - прогнозира, че британската валута ще поевтинее до 1.20 долара и дори под тази стойност в краткосрочен план. Консенсусът сред експертите е паундът да приключи годината на 1.26 щ. долара - доста по-ниска цена от прогнозираните само преди два месеца 1.33 долара. Просто защото, според Хардман, валутата на Острова е в уникалната позиция да носи по-висок риск, а отношението на инвеститорите към нея да е по-негативно отколкото към която и да било друга парична единица заради проблемните търговски преговори с ЕС като добавка към пораженията от коронавируса.   

Валутният анализатор на "Номура интърнешънъл" - Джордън Рочестър - посочва, че засега запазва късите си позиции в паунда в очакване на следващите кръгове от преговорите между Брюксел и Лондон през юни и септември. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във