Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Паундът навакса загубеното от началото на годината

Британският паунд се изкачи до 1.3267 щ. долара на 19 август, след новината за изненадващия по-силен от прогнозите ръст на инфлацията на Острова през юли. И заличи загубите си към зелените пари, натрупани от началото на годината.

Да припомним, че на 1 януари 2020-а лирата стерлинг приключи търговията си с котировка от 1.3251 щ. долара, а най-високата й стойност за деня бе 1.3264 долара. По този начин английската валута настигна някои от конкурентите си от Г-10, които още преди няколко месеца възстановиха цените си към американския долар. Сред тях са еврото, датската крона, шведската крона и швейцарският франк, с ръст от по над 6% към зелените пари от 1 януари 2020-а насам. Поскъпването на паунда представлява  драматичен обрат,  след като на 19 март той потъна до най-ниското си равнище за последните повече от три десетилетия -  от 1.1413 долара и приключи търговията си за деня на 1.1492 долара. 

Подемът на английската валута обаче се дължи основно на слабостта на зелените пари - доларовият индекс, изчисляван от агенция "Блумбърг"  се понижава през всеки месец от края на март насам. Което обяснява и отстъплението на британския паунд до 1.32 долара в следобедната търговия на 19 август. 

Инфлацията на Острова, измерена чрез индекса на потребителските цени, се е повишила до 1% годишно през юли срещу 0.6% през юни, отчете Националната статистическа служба на страната. Това е  най-високата стойност на показателя от март насам, което се отдава най-вече на факта, че магазините за дрехи не са осъществили обичайните си летни разпродажби, след като са подновили работата си след временната "карантина" заради пандемията от коронавируса. Мнозинството икономисти очакват това инфлационно оживление да е временно и да последва спад. "Бенк ъф Инглънд" прогнозира дори отрицателна инфлация в краткосрочен план - от минус 0.3% през август.  

По данни на агенция "Блумбърг", от началото на годината най-чувствително  към американския долар е поскъпнала шведската крона - с 8.3%, следвана от швейцарския франк с малко над 7% ръст и датската крона - с почти 7 процента. Челната шестица попълват еврото, увеличило с 6.5% пазарната си оценка към зелените пари, австралийският долар - с малко над 3% ръст и японската йена, поскъпнала с почти 3% към щатския долар.  

С най-големи загуби към американската валута от 2% е новозеландският долар, следван от канадския долар, загубил 1.5% от пазарната си оценка, и норвежката крона - малко под 1 процент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във