Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Паундът може да спечели от европейските проблеми с вируса

Разпространението на коронавируса по света свали временно от челните страници препирните около BREXIT, което, за търговците на британски лири  е направо благословия. Валутни анализатори от  "Стандард чартърд" прогнозират стойност от 80 пени  за едно евро и дори по-малко, което би била най-високата цена на английската валута отпреди вота на британците през 2016-а за отделяне от Европейския съюз. Пандемията означава, че крайният срок за постигане на търговско споразумение между Острова и ЕС би могъл да се удължи, което ще свали временно риска от британските пари. Или пък могат да се търсят по-благоприятни за Великобритания условия за сделка, твърдят банкерите.   

Кризата хвърли светлина върху борбата на ЕС да се справи със заразата, засегнала непропорционално общността. Мерките за финансово подпомагане все още не са достатъчни, за да се залага на еврото, коментират валутни експерти на "Сосиете женерал". Шефът на звеното за валутна търговия на "Стандард чартърд" - Стийвън Бароу  пък посочва в анализ за банковите клиенти, че "петното да си обвързан с ЕС и в частност с еврозоната само ще се увеличава в резултат на кризата от коронавируса". Бароу допълва, че заедно с колегите си отдавна прогнозира 0.80 паунда за едно евро през следващите 12 месеца (лирата стерлинг вече е поскъпнала с почти 10%), но вече започва да смята предвижданията за прекалено консервативни. 

Ако оптимизмът на Бароу се оправдае, това би била сериозна положителна промяна за валутата, понесла всичките негативи от BREXIT, а през последния месец - и от изолацията, предизвикала сериозно ограничаване на икономическата активност в Лондон - най-големият център за валутна търговия в света. Спрямо щатския долар паундът се обезцени най-мощно за последните 35 години (до малко над 1.14 щ. долара) през миналия месец заради мощния наплив от търсещи сигурност инвестиции в зелените пари.

През последните седмици английската парична единица възстанови част от загубите, но все още е с около 3% по-евтина към единната европейска валута от началото на годината - малко над 87 пени за едно евро.  С други думи - до 80 пени има още доста път. Но пък перспективата пред еврото също се влошава докато блокът се бори да постигне съгласие точно каква помощ да окаже на най-тежко поразените от заразата държави. Италия и Франция настояват да се емитират общи "коронаоблигации", докато Германия и Нидерландия са твърдо против тази идея. Което превръща Европейската централна банка в най-мощния стълб на подкрепа. 

А  валутният стратег на "Сосиете женерал" - Кит Жуке обобщи  по повод на договорената през миналата седмица сделка за 540 млрд. евро в подкрепа на стопанството на региона, "икономическата спасителна лодка все още не е достатъчно голяма". Той допълва, че по-скоро би заложил на поскъпване на паунда към зелените пари. В следобедната търговия на 15 април котировките бяха  близо до 1.25 долара за един паунд.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във