Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ПАСУВАМЕ ПРЕД ЕС ЗА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИТЕ

Новата процедура за приватизацията на БТК очевидно няма да се размине без продължителни преговори. Законовата база в телекомуникациите предстои да бъде променяна от парламента, а не е ясно и какво ще поискат евентуалните кандидат-купувачи. Междувременно на редовната среща на ниво главни преговарящи на 24 октомври в Брюксел бе открита темата телекомуникации. Оказа се обаче, че по нея Европейската комисия иска допълнителна информация заради внесените в парламента промени в закона за далекосъобщенията. В белгийската столица се разбра, че нашата страна ще иска преходни периоди - това означава, че ще въведем някои изисквания едва няколко години след приемането на България за пълноправен член на съюза.


Все още правителствената работна група по приватизацията на БТК не е завършила преговорите за продължаване на договора с посредника по сделката Дойче банк Ю Кей (Deutsche bank UK). Това може би ще стане в началото на ноември. Според осведомени източници от банката посредник отново са препоръчали БТК да се продава заедно с лиценза за втори GSM-оператор. Именно затова вицепремиерът Петър Жотев и министърът на транспорта и съобщенията Антони Славински настоявали спечелилият наддаването за лиценза да купи и БТК. Прогнозите на експертите са, че на това условие най-пълно ще отговори унгарската Матав (Matav), чийто мажоритарен собственик е Дойче телеком. Но засега нито един кандидат-купувач не е обявил официално намерението си да участва в наддаването за телекомуникационната ни компания.


През седмицата в интервю за столичен всекидневник изпълнителният директор на РТК Мобиком Джон Мънъри заяви, че дружеството няма да участва в търга за лиценз за GSM. Той смятал, че е нормално да се следва европейската практика и досегашните мобилни оператори да получават лиценз без конкурс. Това обаче зависи от правителството, което притежава 51% от РТК Мобиком (останалите 49% са на английската Кейбъл енд Уайрлес). Държавното участие се поделя между БТК с 39% и фирмата на МВР - РЕС с 12% от акциите. Съдбата на Мобиком вероятно ще се реши едва след продажбата на БТК. Ако купувачът на телекома и притежателят на лиценза за втори GSM са едно и също дружество, то кабинетът, изглежда, ще направи отделен търг и за трети мобилен лиценз.


Очакванията са условията за конкурса за лиценз за втори GSM-оператор да бъдат публикувани в Държавен вестник в началото на следващата седмица. На заседанието си в четвъртък (26 октомври) правителството гласува освобождаването на необходимата за втория оператор честота.

Facebook logo
Бъдете с нас и във