Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Паролата пак бе сигурност

Поредният рекорд по ниска доходност на книжата на водещи страни от еврозоната постави търговията през изминалата седмица. Причините за това са високият геополитически риск, ниският икономически растеж в региона и очакванията за решителни действия от страна на ЕЦБ, за да се избегне дефлацията и да се стимулира кредитирането. В четвъртък Европейската централна банка проведе своето редовно заседание за паричната политика, без да промени нивата на основните си лихви. За депозитното улеснение те са отрицателни (-0.10%), а по основните операции за рефинансиране лихвата е 0.15 процента. Президентът на ЕЦБ Марио Драги изрази опасения, че продължаващите международни конфликти, включително този в Украйна , може да доведат до влошаване на икономическите условия в региона. Възстановяването се усложнява и заради връщащата се рецесия в Италия. Към това трябва да прибавим свиването на фабричните поръчки в най-голямата европейска икономика - германската, през месец юни с рекордно голям темп, невиждан от 2011 г. насам.


Търсенето на сигурност от страна на инвеститорите в тази ситуация е разбираемо, а интересът им е насочен главно към дълга на водещите икономики. Това повишено търсене доведе до поскъпване на немските държавни ценни книжа от началото на 2014 г., което е донесло по-висока възвръщаемост за притежателите им, отколкото инвестициите в акции. Изискуемата доходност по книжата се свива все повече и двегодишните немски облигации достигнаха отрицателни стойности - за първи път от май 2013 г. насам. Десетгодишните бенчмаркови книжа на Германия се търгуваха при рекордно ниска доходност от 1.07 процента. За сравнение, седмица по-рано същите книжа можеха да бъдат закупени при доходност около 1.15 процента. Исторически най-ниски нива регистрираха и дългосрочните книжа на Австрия, Холандия и Финландия. Те съответно достигнаха доходност от 1.34, 1.27 и 1.22 процента. Периферията на еврозоната остана на червено, а банковите проблеми в Португалия и изпадането в рецесия на третата по големина икономика сред 18-те членки на валутния съюз се отразиха негативно на дълговия пазар. Десетгодишният дълг на Италия се търгуваше при ниво на доходност 2.85%, а този на Португалия - при 3.82%. Испания успя да продаде през седмицата книжа с обща номинална стойност от 3.1 млрд. евро с падежи през януари 2020 г. и октомври 2024 г., но отдръпването на доверието към т.нар. периферни страни в региона не подмина и Испания, където доходностите на десетгодишните облигации за последните седем дни са се повишили с 0.1 процента.


Английската централна банка също остави основната си лихва без промяна на проведеното през изминалата седмица редовно заседание. Представителите на "Бенк ъф Ингланд " за закотвили целевата лихва на Острова на 0.5% и тя стои там вече 65 поредни месеца. И въпреки че дебатите дали е назрял момента да бъде покачена стават все по-разгорещени, решение в тази посока до края на 2014 г. изглежда малко вероятно. Отвъд Океана пък търсенето на сигурност доведе до нови покупки на щатски дълг, което свали доходността на десетгодишните трежърита до 2.43% - най-ниските нива за последните три месеца.


Коментарът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.Николай ВаньовБрокер, Инвестбанк АД

Facebook logo
Бъдете с нас и във