Банкеръ Daily

Пари и пазари

Парламентът ще подкрепи проекта "Традуки" за популяризиране на българските автори в Европа

Първа точка от дневния ред на Парламента е обсъждане на законопроект за ратифициране на Анекс към Рамковото споразумение за Проект "Традуки" относно подкрепа и посредничество за проекти в областта на превода в Югоизточна Европа и присъединяването на Министерството на културата към проекта за периода 1 януари 2019 г. - 31 декември 2020 г., подписан от българската страна на 14 декември 2018 г. в София. Вносител на документа е Министерският съвет на 5 август 2019 година.

Така правителството продължава подкрепата за проекта "Традуки", който популяризира българските автори в Европа.

Това пък ще позволи българската страна и в частност книжният сектор (автори, издателства, литература, превод, библиотеки, панаири на книгата) да имат значителни предимства от присъединяването на България към Европейската мрежа за литература и книги "Традуки" като равноправен член. Това ще става чрез подпомагане участието на българските книгоиздатели в международни панаири на книгата, възможност за български автори да представят произведенията си на европейска сцена, популяризиране на българските автори и произведения чрез превод на разнообразни езици, популяризиране на националната ни литература чрез участие на български автори, преводачи, издатели, библиотекари и критици в срещи и представяния в Европа.

В проекта "Традуки" участват културните ведомства на редица европейски държави, както и страни като Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Лихтенщайн, Северна Македония, Черна гора. С присъединяването на Министерството на културата ще се подпомага участието на българските книгоиздатели в международни панаири на книгата и ще се популяризират български автори и произведения чрез превод на различни езици.

Проектът предвижда още обмен на опит в областта на превода на белетристика и научно-популярна литература, както и възможност за популяризиране на българската съвременна детско-юношеска литература.

След това работата на Народното събрание продължава с редовния парламентарен петъчен контрол. Шест министри ще отговарят на депутатски питания.

Бойко Борисов, министър-председател на Република България ще отговори на питане от н.п. АНТОН КОНСТАНТИНОВ КУТЕВ относно националната политика на правителството на Република България за развитие на отношенията с Руската федерация за успешно реализиране на българските национални интереси.

Най-много въпроси (11) има към Кирил Ананиев, министър на здравеопазването. В залата ще бъдат още Екатерина Захариева, заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи, Младен Маринов, министър на вътрешните работи, Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството, Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, и Нено Димов, министър на околната среда и водите ще отговори на въпрос от н.п. ДЖЕВДЕТ ИБРЯМ ЧАКЪРОВ относно политиката за спиране на обезлюдяването в малките населени места, и на питане от н.п. СТАНИСЛАВ ИВАНОВ ВЛАДИМИРОВ относно замърсяване на язовир "Пчелина".

Facebook logo
Бъдете с нас и във