Банкеръ Daily

Пари и пазари

Париж нарече "аномалия" единния европейски пазар на електричество

Фиансовият министър на Франция - Брюно Льо Мер - поиска задълбочен преглед на единния пазар за електричество на Европейския съюз, защото, според него, правилата, по които той оперира, стават все по-безполезни. В пространно интервю за френската телевизионна мрежа Public Senat на 24 септември Льо Мер посочи, че "единният европейски електрически пазар не работи, той е аномалия".   

Коментарите на френския министър на финансите се появяват в хода на набиращата сила енергийна криза в Европа, подхранвана от растящите цени и от вероятността от недостиг на природен газ. Дългата и сурова зима остави европейските газови хранилища доста изпразнени и попълването им през лятото не е лесно, особено след като най-големият доставчик Русия не пуска допълнителни количества синьо гориво за Стария континент. 

Френската електроенергия се получава от атомните и водните централи и производството й е сравнително евтино ... ако европейският пазар не обвързва цените с котировките на природния газ, недоволства Льо Мер. В тази връзка той твърди, че "французите са понесли целия удар от увеличението на газовите цени, като същевременно страната е независима от гледна точка на производство на електричество". И по този начин се натрупват допълнителни разходи за френските домакинства. 

Льо Мер се закани да внесе ревизия на единния енергиен пазар на ЕС още на 27 септември по време на съвещание на министрите. 

Френското правителство също е доста заинтересовано от енергийния казус преди изборите във Франция през идната година, защото знаят отлично колко политически чувствителен е ръстът на енергийните цени. 

Париж обяви още в средата на септември, че ще разпредели 580 млн. евро, с които да помогне на бедните французи да платят раздуващите се сметки за електричество. Те ще са под формата на субсидия от 100 евро, която ще получат през декември 5.8 млн. домакинства, които вече получават енергийни ваучери за 150 евро. 

Правителството обмисля да разшири списъка от лицата, които имат право на финансова помощ, но това ще изисква преглед на данъчните сметки, които ще се осъвременят в началото на 2022-а. Анализират се и начини да се помогне на най-енергийно зависимите компании, а в бюджета за идната година ще се предвидят 2 млрд. евро (колкото и през 2021-а) за субсидиране на реновирането на жилища. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във