Банкеръ Daily

Пари и пазари

Паниката удари и цените на дълговете

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Първото заседание на основна централна банка предложи доста теми за размисъл и допълнителна волатилност на и без това изнервените международни финансови пазари. От Европейската централна банка явно осъзнаха, че допълнителни опити за намаление на основната лихва няма да сработят и се опитаха да успокоят пазарите със сложен коктейл от мерки, започващ с намаление на капиталовите изисквания към банките, и завършващ с допълнителни количествени улеснения. Реакцията на пазарите след първоначалното объркване и поскъпване на еврото спрямо щатския долар бе сериозна волатилност, задълбочаване на разпродажбите на капиталовите пазари и в крайна сметка нарастване на търсенето на най-сигурните активи. Така немските бундове видяха поредна седмица на спад на основните доходности, този път с 6.8 базиси точки до минус 0.78% в десетгодишния матуритет.

Спредовете между ядро и периферия в еврозоната започнаха да се разширяват, което е пореден неприятен сигнал за рисковите апетити на Стария континент. Дори доходността по френската десетгодишна емисия отбеляза седмичен ръст от 1.3 базисни точки до минус 0.335 процента. На този фон италианските книжа видяха засилени разпродажби, като инвеститорите оценяват възможните икономически последици като най-тежки на Ботуша с оглед развитието на пандемията от коронавирус. При десетгодишните италиански дългови книжа видяхме разпродажби, като търсената доходност по него се повиши с 21.3 базисни точки до 1.283 процента. Тенденцията за разливане на негативните последици от глобални кризи в периферията по време на кризи удържа и този път, като станахме свидетели на ръст и на доходността при испанската десетгодишна емисия - с 5.3 базисни точки до 0.263 процента.

Във Великобритания инвеститорите се лутаха между спешното намаление на основната лихва от Бенк ъф Ингланд, предприето в сряда, и плановете за сериозен бюджетен дефицит и нови емисии през годината. В крайна сметка доходноста по джилтовете с десетгодишен матуритет отбеляза седмичен ръст от 2.1 базисни точки до 0.253 процента.

В САЩ, в обръщение към нацията в сряда, президентът Доналд Тръмп направи малко, за да успокои страховете и повече, за да подпомогне преизбирането си. От Фед засега изглеждат като по-готовата за действие централна банка, а американската икономика - като по устойчивата на ефектите от пандемията. Въпреки това трежъритата продължават да са сериозно търсени като убежище от риска. Доходността по десетгодишната емисия американски ДЦК отбеляза седмичен спад от 7.9 базисни точки до 0.685 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във