Банкеръ Daily

Пари и пазари

Пандемията държи нащрек инвеститорите

Николай М. Ваньов, 

Финансов експерт

Тласкани от добрите новини за развитието на ваксините срещу Covid-19 от американските фармацевтични гиганти "Пфайзер" и "Модерна", както и от засилващата се криза с новозаразените и нуждите от нови ограничителни мерки, международните пазари на държавен дълг навлязоха във фаза на ротация през изминалата седмица.

Характерни бяха тесните дневни движения, което доведе и до минимални седмични промени на основните държавни ценни книжа (ДЦК). В САЩ трежъритата се оказаха под известен натиск след като оптимизмът покрай разработваните противовирусни ваксини надделя над лошите данни, идващи от пазара на труда. Десетгодишните трежърита видяха седмично повишение на търсената доходност до падежа от 4.8 базисни точки до 0.856 процента. Въпреки това кота 1% засега изглежда далеч, като стимулиращите политики на Фед поне засега побеждават общия оптимизъм за достигането й.

В Европа инвеститорите изглеждат една идея по-притеснени за развитието на пандемията в идните месеци. Продължителният растеж на новите случай в Германия и Франция като че ли би могъл да доведе до нови мерки и съответно забавяне на икономическото възстановяване. На този фон Европейската централна банка има малко опции, но със сигурност ще остане стимулираща, През седмицата станахме свидетели на подновен интерес към немските бундове, като доходността по десетгодишната емисия отбеляза спад от 2.6 базисни точки до минус 0.575 процента. Френските книжа със сходен матурите пък видяха понижение на доходността от 3.3 базисни точки до минус 0.343 процента.

В периферията на еврозоната оптимизмът остава властващ. Въпреки че от италианското Министерство на финансите обявиха нов планиран дефицит от 20 милиарда евро за 2021 година като част от мерките за борба с Covid-19 кризата, които премиерът на страната обяви като недостатъчни, десетгодишните италиански книжа бяха силно търсени през седмицата. Това доведе до спад на доходностите по тях с 2.2 базисни точки до 0.642 процента. Испания става все по-апетитна за инвеститорите, като една от малкото страни, носещи все още положителна доходност в десетгодишния матуритет. Това обаче би могло бързо да се промени, като само през седмицата бенчмарк книжата на иберийската страна видяха понижение в търсената доходност от 4 базисни точки до едва 0.07 процента.

Във Великобритания в отсъствието на сериозни новини около Брексит и новата карантина на премиера на страната Борис Джонсън, търговията с джилтове бе в тесни рейнджове. Въпреки това десетгодишните книжа видяха спад на доходността от 1.6 базисни точки до 0.321 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във