Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Пандемичните" петролни резерви са на изчерпване

Безпрецедентното количество петролни резерви, натрупани по време на пандемията от коронавируса, които затлачиха пазара на черно злато, вече са почти изчерпани. За радост на производителите това води до ръст на цените, което пък всява ужас у потребителите.

 

Едва една пета от излишъка, съхраняван в резервоарите на страните с развити икономики по време на петролния колапс през 2020-та, е останал в наличност през февруари, показва официалната статистика на Международната енергийна агенция. Оттогава насам тези постни останки са се стопили, като дори натрупаните на плавателните съдове в морето и в ключовото хранилище в Южна Африка количества са изчерпани. 


Промяната в баланса идва в момент, когато ОПЕК и приятели предпазливо започват да връщат на пазара част от задържаните заради ценовия срив количества суровина, а все още неувереното икономическо възстановяване съживява глобалното търсене на горивото. То повиши котировките на суровия петрол в близост до 67 щ. долара за барел - мехлем за душата на производителите и растяща тревога за правителствата, които не искат инфлационен взрив точно сега.   


"Търговските запаси от суров петрол на територията на страните членки на ОИСР вече са слезли до средните за последните пет години количества", посочва Ед Морс - шеф на звеното за проучване на пазарите на суровини в "Ситигруп". Той допълва, че "каквото е останало от излишъка почти изцяло е съсредоточено в Китай, който трупа постоянни петролни резерви".

По оценка на Международната енергийна агенция петролните запаси на развитите икономики са едва с 57 млн. барела над средното количество за периода 2015-2019-та срещу върховите 249 млн. барела през миналия юли. 

Все пак процесът на редукции не е приключил напълно. Значителен излишък е останал в крайбрежните води на китайската провинция Шандун, макар че той може да е предвиден за захранване на новите китайски рафинерии. 

Контрастът сега е твърде ярък спрямо миналата година. Тогава повсеместните карантини орязаха търсенето на суровината с 20%, а търговският гигант Gunvor Group се вайкаше, че площите за съхранение на добитото черно злато ще свършат. 

Спадът на резервите

В САЩ складовите запаси от суров петрол на практика са разчистени. Общото количество суровина и преработени продукти в края на февруари е намаляло до 1.28 млн. барела - равнището отпреди избухването на пандемията от COVID-19, информира министерството на енергетиката на страната. През миналата седмица петролните резерви на Източното крайбрежие са намаляли до най-ниското си количество за последните поне 30 години. 

Спад има и в запасите на националния Стратегически петролен резерв - система от взаимно свързани солни кухини, използвани за съхранение на гориво при извънредна обстановка. Търговци и петролни компании са получили разрешение от бившия американски президент Доналд Тръмп да натрупват временно свръхпроизводството си в тези пространства и през миналите месеци те безшумно са изнесли около 21 млн. барела оттам, твърдят добре запознати с въпроса лица. 

Петролният излишък, съхранен на плавателни съдове в световния океан също се топи. Корабите, превърнати в плаващи хранилища за суров петрол след запълването на наземните складове, също се изпразват. През последните две седмици съхраняваните на тях количества са намалели с 27% - до 50.7 млн. барела - най-ниското количество за последната година, по данни на IHS Markit. 

Изключително показателно е изчерпването на суровия петрол в хранилището на жизнено важния от гледна точка на логистиката център Салданя на западното крайбрежие на Южна Африка. Той е предпочитан от търговците, защото им позволява бързо да изпращат товари до различни пазари. Натрупаните на терминала резерви ще паднат до 24.5 млн. барела - най-малкото количество за последната година, по данни на корабни компании. 

За ръководената от Саудитска Арабия и Русия 23-членна коалиция "ОПЕК+" тези редукции са награда за смелата стратегия, която те приеха преди година. Алиансът оряза добива на черно злато с 10 млн. барела на ден през април 2020-а - грубо 10% от глобалното предлагане - и в момента тече процес по предпазливото им възстановяване. 

Картелът 

нееднократно е заявявал, че основната му цел е петролните запаси да се нормализират, макар че не е ясно дали ще отвори кранчето след като постигне тази цел. Щедрите приходи от високите цени в миналото съблазниха ОПЕК да държи производството изкъсо дори след като бяха постигнаха желаните запаси.

За страните-потребителки на черно злато редукцията на петролните запаси е направо проклятие. Шофьорите в Калифорния вече недоволстват, че плащат почти 4 щ. долара за галон бензин, показват данни на американския автоклуб "ААА". Индия, която е основен вносител на суровината, се оплаква от финансовата тежест на катерещите се петролни котировки. 

За добро или за лошо тази промяна на баланса ще продължи. С подема на търсенето глобалните складови запаси ще намаляват с по 2.2 млн. барела на ден през второто полугодие, което ще качи цената на сорт "Брент" до 74 долара за барел и дори повече, по оценка на "Ситигруп". 

Знакова годишнина

Черното злато сорт WTI скочи над 64 щ. долара за барел точно година след като котировките на фючърсните контракти на базовия американски лек суров петрол потънаха под нулата и приключиха търговската си сесия в Ню Йорк на 20 април 2020-а с цена минус 37.33 долара за барел. Сривът се случи след като пандемията затвори по домовете домакинствата и бизнеса, а ключовите производители Саудитска Арабия и Русия наводниха пазара със суровината в хода на избухналата ценова война между тях. Впоследствие те поумняха и свиха рязко предлагането, а цените постепенно тръгнаха нагоре.

От началото на 2021-а черното злато е поскъпнало с над 30% под влияние на оптимизма, че съживяването на икономическата активност ще увеличи потреблението и ще продължи да изчерпва натрупаните запаси. 

Фючърсните контракти на петрола сорт WTI с доставка през май поскъпнаха до 64.21 долара за барел в 10 ч. лондонско време на 20 април 2021-а, а по-активно търгуваните договори с доставка през юни се изкачиха до 64.33 долара за барел. В късната следобедна търговия цените се укротиха под 64 долара за барел.

Базовият сорт "Брент" за доставка през юни скочи за кратко над 68 долара за барел, след което омекна до 67.51 долара за барел. 

Фактор за повишението на петролните котировки на 20 април е и орязването на производството на Либия под 1 млн. барела на ден заради бюджетни спорове. Националната нефтена корпорация съобщи, че централната банка е отказала да даде пари на енергийния сектор, което е принудило местните производители да помпат по-малко. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във