Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Пандемичните облигации - рекламен трик или грешка

Агресивното разпространение на китайския коронавирус по света насочва вниманието към оригинален ткип книжа, предназначени да обединят усилията на публичния и на частния сектор в борбата с глобалните зарази. Преди три години (през 2017-а) Световната банка емитира нов клас дълг, за да привлече финансиране, което да помогне на бедните държави да се преборят с пандемиите. Така наречените "пандемични облигации" бяха пуснати през 2017-а след поредния взрив на вируса "Ебола". Предшественикът му - през 2014-а - уби над 11 хил. души. 

Инвестиралите  в тези уникални книжа получават по-високи от средните лихвени проценти, но могат да загубят главниците в случай на пандемия. С други думи, в момента - в разгара на епидемията от китайския коронавирус, те или ще продължат да прибират добри доходи или ще загубят милиони долари, ако заразата ескалира и бъдат изпълнени условията, при които преводи за милиони трябва да се прехвърлят във Фонда за спешно финансиране на пандемии (PEF) на Световната банка.

Световният кредитор емитира два транша облигации и финансови производни, свързани с пандемиите, на обща стойност 425 млн. щ. долара. Плащанията по тях се задействат от различни фактори, защото носят и различни степени на риск.

Първият транш от дълга  е клас "А" с номинал от 225 млн. щ. долара, по който се плаща 6.9% годишна лихва. Главниците на тези книжа трябва да се преведат във фонда PEF на Световната банка, ако починалите от пандемията достигнат 2500 броя само в една държава и допълнителни 20 или повече потвърдени смъртни случаи в други страни.

Вторият транш дълг е клас "В" и има по-нисък праг на задействане на плащанията, респективно и по-висока годишна лихва. Тя е в размер на 11.5% по книжа с номинал 95 млн. щ. долара и вноските се задействат след смъртта на 250 души в "родината" на заразата и над 20 потвърдени починали в други държави. Досега китайският коронавирус, получил наименованието COVID-19, е убил над 2000 души и е инфектирал над 74 хиляди, надхвърляйки леталния изход от предишната пандемия от ТОРС. Засега обаче единствено Сингапур, Тайланд, Япония и Южна Корея имат по повече от 20 заразени, но не и починали индивиди.

От емитирането им до наши дни върви дебат доколко ефективни са пандемичните облигации. Защото в проспектите им са заложени множество изисквания, които възпират навременното реализиране на средствата, твърди Олга Йонас от катедрата по публично здраве в Харвардския университет с над 33 години стаж  като икономист в Световната банка.

Според официален документ на институцията средствата могат да се предоставят от фонда PEF за негрипни епидемии 12 седмици след избухването на заразата. Първите случаи на новия COVID-19  бяха обявени в края на декември 2019-а, което ще блокира  парите  до края на март. Дори след като този срок бъде достигнат, заразата трябва да е предизвикала смъртта на поне 20 души в две или повече държави, за да започнат плащания по главниците. И макар че Китай достигна фаталния праг преди седмици, нито една друга страна не е близо до него,поради което  средствата остават замразени в PEF. С други думи, рекламите за ранно, бързо, предсказуемо и прозрачно финансиране на взривовете от вируси, така че те да не прераснат в пандемии, са твърде преувеличени. И дамата определя инструментите като "рекламен фокус". А друг техен виден критик - бившият главен икономист на Световната банка Лари Съмърс - отхвърля публично инициативата като "финансова глупост" и "обидна грешка".

Натрупаните  в PEF 500 млн. долара са дребна сума в сравнение с десетките милиарди долари, които Световната банка държи под формата на ликвидни активи. Да не говорим, че дори да настъпи събитието, "отпушващо" плащанията по пандемичните облигации, средствата няма да са кой знае колко. Защото от застрахованата сума от 500 млн. долара само 196 млн. долара се отпускат ако избухналите зарази са от коронавирус. Веднъж освободени, 76 държави могат да кандидатстват за получаването на средства за финансиране на разходите около пандемията, което рязко съкращава индивидуалните плащания към всяка отделна потърпевша страна. А по отношение на предвидените от Китай 10 млрд. щ. долара за овладяване на заразата, сумата е направо смешна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във