Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Пандемичните облигации на Световната банка

Агресивното разпространение на китайския коронавирус по света насочва вниманието към оригинален тип книжа, предназначени да обединят усилията на публичния и на частния сектор в борбата с глобалните зарази. Преди три години (през 2017-а) Световната банка емитира нов клас дълг, за да привлече финансиране, което да помогне на бедните държави да се преборят с пандемиите. Така наречените "пандемични облигации" бяха пуснати през 2017-а след поредния взрив на вируса "Ебола". Предшественикът му - през 2014-а - уби над 11 хил. души. 

Инвестиралите  в тези уникални книжа получават по-високи от средните лихвени проценти, но могат да загубят главниците в случай на пандемия. С други думи, в момента - в разгара на епидемията от китайския коронавирус, те или ще продължат да прибират добри доходи или ще загубят милиони долари, ако заразата ескалира и бъдат изпълнени условията, при които преводи за милиони трябва да се прехвърлят във Фонда за спешно финансиране на пандемии (PEF) на Световната банка.

Тези книжа са новаторски начин за свързване на финансовия сектор с финансирането на борбата за преодоляване на епидемии и "потенциално за спасяването на живота на милиони хора по света", сподели в официално изявление през 2017-а тогавашният директор на Световната банка - Джим Йонг Ким.

Класове пандемични инструменти

Световният кредитор емитира два транша облигации и финансови производни, свързани с пандемиите, на обща стойност 425 млн. щ. долара. Притежателите им пък повече от две години получаваха тлъсти доходи и дори не се обезпокоиха от няколкото взрива на смъртоносни вируси, които не успяха да задействат плащания на инвеститорите към Световната банка. Стабилността на вложенията обаче бе поставена под въпрос след световното разпространение на китайския коронавирус, получил наименованието COVID-19. 

Плащанията по двата транша се задействат от различни фактори, защото носят и различни степени на риск.

Първият транш от дълга  е клас "А" с номинал от 225 млн. щ. долара, по който се плаща 6.9% годишна лихва. Главниците на тези книжа трябва да се преведат във фонда PEF на Световната банка, ако починалите от пандемията достигнат 2500 броя само в една държава и допълнителни 20 или повече потвърдени смъртни случаи в други страни.

Вторият транш дълг е клас "В" и има по-нисък праг на задействане на плащанията, респективно и по-висока годишна лихва. Тя е в размер на 11.5% по книжа с номинал 95 млн. щ. долара и вноските се задействат след смъртта на 250 души в "родината" на заразата и над 20 потвърдени починали в други държави. Досега COVID-19 е убил над 2000 души и е инфектирал над 74 хиляди, надхвърляйки леталния изход от предишната пандемия от ТОРС. Засега обаче единствено Сингапур, Тайланд, Япония и Южна Корея имат по повече от 20 заразени, но не и починали индивиди.

Противниците на емитираните "антивирусни" книжа

От емитирането им до наши дни върви дебат доколко ефективни са пандемичните облигации. Защото в проспектите им са заложени множество изисквания, които възпират навременното реализиране на средствата, твърди Олга Йонас от катедрата по публично здраве в Харвардския университет с над 33 години стаж  като икономист в Световната банка.

Според официален документ на институцията средствата могат да се предоставят от фонда PEF за негрипни епидемии 12 седмици след избухването на заразата. Първите случаи на новия COVID-19  бяха обявени в края на декември 2019-а, което ще блокира  парите  до края на март. Дори след като този срок бъде достигнат, заразата трябва да е предизвикала смъртта на поне 20 души в две или повече държави, за да започнат плащания по главниците. И макар че Китай достигна фаталния праг преди седмици, нито една друга страна не е близо до него,поради което  средствата остават замразени в PEF. С други думи, рекламите за ранно, бързо, предсказуемо и прозрачно финансиране на взривовете от вируси, така че те да не прераснат в пандемии, са твърде преувеличени. И дамата определя инструментите като "рекламен фокус". А друг техен виден критик - бившият главен икономист на Световната банка Лари Съмърс - отхвърля публично инициативата като "финансова глупост" и "обидна грешка".

Капка в морето

Йонас твърди също, че Световната банка дори не трябва да емитира облигации за по-ефикасното предотвратяване на пандемии. Бившият икономист на институцията нарича инструментите "отвличане на вниманието" вместо "сериозна подготовка за подкрепа" на развиващите се държави. Натрупаните  в PEF 500 млн. долара са дребна сума в сравнение с десетките милиарди долари, които Световната банка държи под формата на ликвидни активи. Да не говорим, че дори да настъпи събитието, "отпушващо" плащанията по пандемичните облигации, средствата няма да са кой знае колко. Защото от застрахованата сума от 500 млн. долара само 196 млн. долара се отпускат ако избухналите зарази са от коронавирус. Те ще плащат на порции в зависимост от броя на смъртните случаи от географското разпространение на заразата. За минимум 250 починали в поне две държави трябва да се платят 56 млн. щ. долара.

Веднъж освободени, 76 държави могат да кандидатстват за получаването на средства за финансиране на разходите около пандемията, което рязко съкращава индивидуалните плащания към всяка отделна потърпевша страна. А по отношение на предвидените от Китай 10 млрд. щ. долара за овладяване на заразата, сумата е направо смешна.

Говорител на Световната банка не е съгласен с критиките и посочва, че PEF е платил 61.4 млн. щ. долара за справяне с разпространението на "Ебола" в Демократична република Конго през 2017-а. А Скот Лотиан - инвестиционен мениджър във фирмата за управление на инвестиции "Бейли Гифърд" (един от инвеститорите в облигациите) посочва, че книжата се търгуват в момента с отстъпка, което означава, че пазарите очакват плащания по главниците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във