Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Паладият с нов рекорд

Паладият се доближи до 1600 щ. долара за тройунция в азиатската търговия на 19 март - поредната рекордно висока котировка след пробива на "кота" 1500 долара за тройунция на 20 февруари. Цената на метала за незабавна доставка се повиши с 0.5% на 19 март - до 1592 щ. долара за тройунция, което представлява 26.2% поскъпване от началото на 2019-а. Ден по-рано паладият добави 1.5% към пазарната си оценка.

Основната причина за ценовия подем е решението на Русия - най-големия производител на суровината, да забрани износа на скрап и на други вторични продукти от добива на никел в периода от май до ноември, с което увеличи допълнително натиска върху предлагането.

Недостигът на метала, който се използва за намалението на вредните емисии от колите с бензинови двигатели, доведе до ръст на цените с почти 90% от началото на подема  им през август 2018-а. Щурмът провокира опасения от потенциален ценови балон, подобен на периодичните хаотични скокове на котировките на фондовите борси и на пазарите на имоти, последвани от резки спадове и огромни загуби.

Експерти от "Ситигруп" споделиха още преди месец, че очакват по-нататъшни печалби и предупредиха, че пазарът ще се балансира с шоково търсене и котировките могат да скочат до 1600 щ. долара за тройунция.

Паладият е рядък метал, произвеждан главно в две държави, което затруднява незабавното увеличение на продукцията. Над 80% от нея е вторичен продукт от добива на никел в Русия (основно от конгломерата "Норилск никел") и на платина в Южна Африка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във