Банкеръ Daily

Пари и пазари

Паладият проби 2000 долара за тройунция

Котировките на паладия се изкачиха над 2000 щ. долара за тройунция за първи път в историята си под влияние основно на сериозния недостиг на предлагането на метала в световен мащаб. Той е поскъпнал с 57% от началото на годината, а пазарни анализатори предупреждават, че дефицитът трудно ще бъде запълнен. Това са добри новини за компаниите, добиващи паладий, който се използва основно в катализаторите на автомобили, чийто дял расте ударно.

Акциите на най-едрия производител на метала - "Норилск никел", са добавили 51% към пазарната си оценка през 2019-а. Ефектът от поема на промишлената суровина е още по-впечатляващ за южноафриканските производители на платина, които добиват и паладий като страничен продукт към основния. Индексът, следящ бранша - FTSE/JSE Africa Platinum Mining - е утроил оценката си през 2019-а - най-голямата в историята годишна печалба.

Новините не са лоши и за потребителите на паладий, доколкото по-високите цени не засягат особено производителите на автомобили. Причината е, че металът е дребно перо от общите производствени разходи, коментира Оле Хансен - шеф на стратегията за търговия на суровини в "Саксо банк". Хансен добави, че най-пълноценно от продължителния подем са се възползвали минните компании и спекулантите.

Паладият с незабавна доставка е поскъпнал до 2000.35 щ. долара за тройунция по време на сутрешната европейска търговия на 17 декември, след което е омекнал до 1976.68 долара за тройунция в Ню Йорк.

Безпрецедентният ръст на промишления метал през 2019-а се дължи на по-строгите нормативи за въглеродните емисии, увеличили търсенето, на което предлагането не успя да отговори. "Вина" имат и катастрофалните наводнения в Южна Африка, прекратили за дни работата на миньорите. "Ситигруп" прогнозира, че възходящото движение има потенциал да качи цените до 2500 щ. долара за тройунция през първото полугодие на 2020-а.

Тай Уонг от BMO Capital Markets пък посочва, че "в повечето случаи лечението на високите цени са високи цени, но не и за паладия". Той се позовава на тенденцията в търговията на суровини, че ценовият възход вкарва свежа продукция, което създава условия за компенсиране на ръста. Уонг добавя, че засега липсват нови и готови за доставка  количества метал на приемливи цени и не изключва котировките на паладия да продължат да се повишават, макар и с по-високи колебания. Предлагането на метала изостава от търсенето още от 2012-а. 

Повечето суровини поскъпнаха от началото на седмицата след постигнатия напредък в търговските преговори между Вашингтон и Пекин, вдъхващ надежди за търговско споразумение и подем на глобалния растеж и на търсенето на автомобили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във