Банкеръ Daily

Пари и пазари

Падението на долара се отлага

Щатската валута продължи подема си от най-ниските за последните почти три години котировки към основните си конкуренти и на 14 януари, подкрепена от по-високата доходност на американския държавен дълг и в очакване новоизбраният американски президент Джо Байдън да огласи плановете си за мащабни фискални стимули.

Инвеститорите закриват позициите си срещу зелените пари, което изкачи доларовия индекс до 90.431 пункта след отчетената на 6 януари минимална стойност от 89.206 точки - най-ниската от март 2018-а. Еврото поевтиня до 1.2141 щ. долара в следобедната търговия на 14 януари, а йената - до 104.05 за един щ. долар. Мълвата за новите фискални инжекции пък се отрази негативно на правителствените облигации, изпращайки доходността на базовите десетгодишни книжа над 1.1% за първи път от март 2020-а. 

Байдън трябва да разкрие плановете си за пандемични облекчения в размер на "трилиони долари", които ще са и първият тест за склонността на републиканците към сътрудничество с новия караул в Белия дом. По информация на "Си Ен Ен", пакетът ще е около 2 трлн. долара - новина, осигурила допълнителна подкрепа на долара. 

Множество анализатори прогнозират, че поскъпването на зелените пари ще е временно, защото натрупването на позиции срещу тях вече е в ход. В дългосрочен план те очакват по-щедрите стимули да подкрепят апетита към риск, което ще работи срещу долара - всепризнатото валутно убежище от последна инстанция. 

На противоположното мнение са стратези на "Моргън Стенли", които анулираха очакванията си за краткосрочна слабост на зелените пари след смяната на режима в САЩ. Да припомним, че през декември те вещаеха 10% спад на американската валута през тази година, а колегите им от "Ситигруп" - поевтиняване с цели 20 процента. Шефът на поделението за макростратегия на "Моргън Стенли" - Матю Хорнбах, сподели в началото на седмицата, че "оттук нататък вече не е атрактивно да се градят позиции за по-слаб долар предвид несигурността относно перспективите за бъдещата фискална и парична политика, за растежа и за инфлацията". Банката закрива късите си доларови контракти към еврото и към канадския долар. И препоръчва покупки на норвежки крони срещу британски лири, както и на канадски долари срещу швейцарски франкове. Същевременно, банкерите са нащрек за нови признаци за слабост или сила на зелените пари.   

Вятърът на промяната в "Моргън Стенли" е обусловена от два ключови фактора: бъдещите фискални стимули на демократите и вероятните дискусии във Федералния резерв за евентуално нормализиране на паричната политика, които се очаква да започнат още през юни. Именно те са в състояние да заличат широко разпространените предвиждания за ниска доходност на щатския държавен дълг. А с изместването на акцента към новите фискални политики на Вашингтон има основания да се предполага, че реалната възвръщаемост на щатските ДЦК и щатският долар са близо до дъната си. 

Валутни стратези на японската "Мидзухо банк" предупреждават, че загубите на валутите на развиващите се пазари ще се ускорят и задълбочат, ако доходността на американските държавни облигации се върне на предпандемичните си равнища. Те посочват като критичен диапазона 1.6-1.8 процента, който би следвало да послужи като алармен сигнал за търговците.   

Нараства и броят на "хористите", които препоръчват да се продават щатски ДЦК в очакване на рефлационна търговия. Хеджинговите фондове вече закриват губещи залози на американски дълг и се очаква да започнат да сключват нови къси позиции след като доходността на десетгодишните щатски облигации проби психологическото ниво на съпротива от 1.10 процента. 

Редовите валутни дилъри пък вече търсят следващата голяма история след метежите в американската политика и са се насочили към бъдещите ходове на Федералния резерв. И към начеващия дебат за постепенното редуциране на огромните парични стимули чрез покупки на облигации, който има потенциал да се превърне в ключов двигател на международния валутен пазар докато пандемията постепенно отстъпва на втори план. 

Засега главните мениджъри на системата на Федералния резерв са разделени по темата. Директорите на клона на щатската централна банка в Сейнт Луис - Джеймс Бълърд - и в Бостън - Ерик Розенгрен - коментираха в началото на седмицата, че не е дошло времето да се дебатират покупките на облигации докато пандемията продължава да вилнее. Колегите им от клоновете на Федералния резерв в Ричмънд и в Атланта пък са доста по-крайни предвид потенциала за силно икономическо възстановяване на щатското стопанство през второто полугодие. 

Посоката на движение на щатските ДЦК е изключително важна за валутите, ако се съди от графиките на техническия анализ и по-специално - от 90-дневната корелация между доларовия индекс на "Блумбърг" и годишната възвръщаемост на десетгодишния американски държавен дълг. От началото на 2021-а те се движат в синхрон. А дали ще продължат "по учебник" предстои да разберем. И първият отговор можем да получим още след края на първото за тази година официално съвещание на паричния комитет на Федералния резерв, насрочено за 26 и 27 януари.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във