Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ПАДАЩИТЕ ИДОЛИ: ПЪРВО БЕ ПОЖЕРТВАН КРАЛЯТ, СЕГА Е РЕД НА КРАЛИЦАТА

Инвеститори, подмамени от прекалено оптимистичните прогнози на Мери Мийкър за движението на цените на акциите на ИНТЕРНЕТ-компаниите, съдят високопоставената анализаторка, обявена от списание Берънс (Barrons) за кралица на мрежата, и нейния работодател - щатската инвестиционна банка Моргън Стенли (Morgan Stanley). Делата са заведени във федералния съд в Ню Йорк от вложители в книжата на онлайн фирмите Емъзън (Amazon.com Inc.) и иБей (eBay Inc.). Те идват непосредствено след иска на клиент, който твърди, че е бил подведен от призивите на Хенри Блоджит - водещ анализатор на Мерил Линч (Merrill Lynch), познат като крал Хенри, за инвестиции в акциите на ИНТЕРНЕТ-компании. Миналия месец щатската инвестиционна банка уреди извънсъдебно случая срещу 400 хил. щ. долара.
Делата се следят с огромен интерес на Уолстрийт, защото Мери Мийкър и Хенри Блоджит са най-популярните анализатори на онлайн фирми. Те станаха известни с препоръките си за покупка на книжата на ИНТЕРНЕТ-компаниите по време на резкия възход на пазара на високи технологии. Но след като миналата година онлайн балонът се спука, акциите на фирмите рязко се обезцениха, а инвеститорите обвиниха анализаторите и брокерите за изпразнените си джобове.
Структурите, регулиращи фондовите борси, Конгресът на САЩ и други оторизирани органи проучват старателно ситуацията и настояват инвестиционните банки да дадат обяснение как експертите им са достигнали до оптимистичните си прогнози. Според критиците, най-големият проблем през независимите анализатори е, че обект на оценките им са компании, които са и клиенти на инвестиционните банки, за които работят споменатите експерти. Едно от най-важните нарушения, което се изтъква и в исковете, е липсата на разделителна линия между дейността на анализаторите и тази на инвестиционните банкери, защото анализаторите вземат участие и в сделките с корпоративни клиенти. Освен това тяхното възнаграждение е обвързано с финансовите резултати на инвестиционното банково поделение. Инвестиралите в книжа на Емъзън и ИБей обвиняват госпожа Мийкър, че е давала положителни препоръки за покупка на акции от тези компании единствено с цел да привлече по-голям бизнес за Моргън Стенли. В заведените дела се твърди също, че нейното възнаграждение от 15 млн. щ. долара през 1999 г. е било пряко следствие от комисионите, които дамата е успяла да подсигури за банката си.
Говорител на Моргън Стенли отхвърли обвиненията като безпочвени и заяви, че проучванията на Мери Мийкър, която е един от най-уважаваните анализатори на Уолстрийт, са задълбочени и обективни. Според него, твърденията на ищците са неверни и некоректни и не могат да се докажат в съда.
Прокурорът на Ню Йорк Фред Искуит, представляващ инвеститорите, подчерта, че в делата за първи път се прокарва схващането, че отделен банков експерт може да има личен финансов мотив да качва манипулативно цените на акциите. В миналото в съдебните спорове, свързани с ценни книжа, анализаторите по правило отговаряха, наред с официални представители на публичните компании. Последните процеси обаче са насочени конкретно срещу експертите, подготвящи проучванията и техните работодатели. Те се появиха само ден след като щатската Комисия по ценни книжа и фондови борси съобщи пред Конгреса, че е разкрила множество доказателства за конфликт на интереси, възникващ след анализите на най-големите брокерски фирми на САЩ.
Делата срещу Моргън Стенли и Мери Мийкър са заведени от името на всички купувачи на ценни книжа на Емъзън и ИБей в периода от 1 август 1998 г. до 22 януари 2001 година. Един от акционерите на Емъзън - Марк Томсън, твърди, че Мийкър е знаела, че финансовото състояние и бъдещите бизнесоперации на компанията не подкрепят положителните й коментари и препоръки, но тя въпреки това е публикувала проучвания, окуражаващи инвеститорите... да купуват акции на Емъзън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във