Банкеръ Daily

Пари и пазари

Оттеглянето на Меркел е в полза на еврото

Фридрих Мерц и Ангела Меркел

Шефът на направлението за валутната  стратегия на "Моргън Стенли" - Ханс Редекер - един от най-оптимистичните "оракули" за пътя на еврото, е окуражен от политическото фиаско на германския канцлер Ангела Меркел - досегашния мощен фактор за стабилност в региона. Анализаторите на инвестиционната банка прогнозират, че единната европейска валута може да се изкачи до 1.32 щ. долара до края на 2019-а. За което ще черпи сили от поредица обстоятелства, едно от които е евентуалната победа на Фридрих Мерц в битката да наследи Меркел като лидер на Християндемократическия съюз. Макар че Мерц, който е ръководител на германското поделение за управление на активи на "Блек рок", със сигурност ще направи политически завой надясно, той е смятан за по-голям привърженик на интеграцията на еврозоната. А това ще помогне за подема на еврото, според "Моргън Стенли".

В отворено писмо, публикувано през октомври в германския "Ханделсблат" (Мерц е сред съставителите му), те поискали единна застраховка срещу безработица на територията на обединена Европа и "бюджетна политика за еврозоната, която служи за сплотяване и стабилност на цялата общност". Авторите призовават също Германия да работи с френския президент Еманюел Макрон за засилване на европейския паричен съюз (EMU). Редекер смята, че ако този дебат се превъплъти в конкретни ключови действия за политиката на EMU, еврото вероятно ще дръпне мощно нагоре към щатския долар.

Анализаторите на "Моргън Стенли", които предрекоха в началото на годината ръст на единната европейска валута до 1.33 щ. долара през 2019-а, в момента са преосмислили подема до 1.32 долара до 31 декември идната година - равнище, което "не е посещавано" от август 2014-а насам. Тази прогноза на щатската инвестиционна банка е най-оптимистичната сред анкетираните от агенция "Блумбърг" валутни играчи, чието усреднено очакване е за 1.25 щ. долара за едно евро. 

Ако Берлин подкрепи по-осезателно европейската визия на Макрон, може да се постигне обрат в движението на европейската парична единица, която през последните месеци е унизително слаба спрямо щатската в резултат на забавения икономически подем на еврозоната и на опасенията за бюджета на Италия. "Моргън Стенли" очаква, че растящият популизъм в общността може на практика да засили стремежа към по-нататъшна интеграция, а не да отслаби региона. Именно липсата на прогрес в по-нататъшното обединение на страните от блока и набиращият скорост евроскептицизъм допринсоха  за саботирането на усилията на паричните експерти да превърнат еврото в най-сериозния съперник на зелените пари като световна резервна валута. От избухването на дълговата криза в общността през 2011-а единната европейска парична единица е загубила почти 25% от пазарната си оценка към долара.

В късната следобедна европейска търговия на 7 ноември еврото се разменяше срещу почти 1.15 щ. долара, след като на 31 октомври приключи търговската си сесия на 1.1302 долара. Европейците обаче все още нямат пръст в този успех на единните европейски пари. Той по-скоро е резултат от повсеместната слабост на долара, провокирана от резултатите от междинните избори в Щатите за подмяна на Камарата на представителите на Конгреса и на някои членове на сената. В тях демократите за първи път от осем години доминират в  Долната камара на Конгреса и със сигурност ще дадат всичко от себе си, за да вгорчат живота на президента Доналд Тръмп.

У нас

междубанковият валутен пазар през последните три работни дни на миналата седмица и първите два на тази беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2579 млн. евро (5044 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1.7% дял от купената и продадена валута.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във