Банкеръ Daily

Пари и пазари

Отслабване на бизнес доверието във Великобритания

Британската бизнес активност е намаляла през третото тримесечие на настоящата година като нейното понижение е най-значително в производствения сектор. Това се отразява лошо върху икономиката на страната в края на настоящата година, тъй като Великобритания е изправена пред криза около Брексит и глобално икономическо забавяне. Проучване на Британската търговска камара, проведено сред 6600 компании показа, че продажбите на вътрешния пазар на Великобритания са спаднали с най-бързи темпове от края на 2011 г. насам. Ръстът във водещия сектор на услугите също се забавя. Промишленият сектор формира около 10% от икономиката на Обединеното кралство като по-съществено значение оказва сферата на услугите. 

През септември активността в промишления сектор на страната се е подобрил слабо от 7-годшното дъно, което постигна през август, тъй като британските производители започнаха отново да трупат складови запаси в очакване на крайния срок за Брексит на 31-ви октомври, показаха резултати от проучване на агенция IHS Markit. Рязкото влошаване на бизнес доверието в Обединеното кралство е свързано основно с въпросите как и дали страната ще напусне Европейския съюз. Проучването на Британската търговска камара отчете и най-големия спад в производствените експортни поръчки от 10 години насам.

"Нашите констатации показват тревожно понижение на икономическата активност на Обединеното кралство, безмилостна несигурност по отношение на Брексит и забележимо забавяне на перспективите за глобален растеж, които намаляват почти всички ключови показатели през тримесечието. В бъдеще, отслабващите поръчки, доверието и инвестиционните намерения предполагат, че ако не се предприемат действия, текущата слаба траектория на растеж в Обединеното кралство може да се окаже значително по-ниска в близко бъдеще", отбеляза ръководителят на Британската търговска камара Сурен Тиру, цитиран от Ройтерс. Потребителските разходи във Великобритания, засилени от най-бързия растеж на заплатите от 11 години и ниската безработица, помогнаха за компенсиране на икономическото забавяне, въпреки че напоследък има някои признаци на отслабване при създаването на нови работни места.

Facebook logo
Бъдете с нас и във