Банкеръ Daily

Пари и пазари

Отрицателната доходност не е проблем за никого

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Поредна седмица, поредни рекорди за основните в глобален аспект държавни ценни книжа. След като не наблюдаваме почти никакво значимо подобрение на отношенията между САЩ и Китай, а президентът Тръмп остава все толкова активен през иначе ваканционния август, публикувайки в Туитър  идея след идея как да подобри световните и щатските бизнесбаланси . При това положение трейдърите имат само едно на ум - да купуват  почти всички основни дългови книжа.

Инверсията на кривата на доходност в САЩ става все по-дълбока. Само през изминалата седмица станахме свидетели на понижение на доходността по десетгодишните книжа с цели 19.4 базисни точки - до 1.552%, невиждани нива от  почти  пет години насам. В същото време геополитическите анализатори с нетърпение, а и с известна доза притеснение  очакват как ще реагира  Китай след последната порция тарифи, наложени (и отложени) от САЩ. Президентът Тръмп гордо публикува в Туитър, че очаква обаждане от китайския лидер Си Дзинппин "много скоро". Поредната порция позитивни икономически данни, свързани с нарастването на продажбите на дребно и инфлационните очаквания, изглежда не трогват пазарните участници, докато фючърсите на паричните пазари показват пълна верояност за още едно лихвено понижение от 25 базисни точки през септември, а в същото време и 50 базисни точки не изглеждат невъзможни.

В еврозоната трейдърите не са в обичайното августовско настроение на изчакване, допълнено от ниска ликвидност и търсене на купонна доходност. Всичко се корени в покачващите се цени, а отрицателната доходност изглежда не е проблем за никого. Само през седмицата видяхме понижение на доходността по десетгодишните немски книжа от цели 13 базисни точки до минус 0.708%, и сякаш вече  никой не  знае, а сякаш не  се и опитва да прогнозира къде е дъното. В това време членът на монетарния борд на ЕЦБ - Оли Рен  поиска повече и по-сериозни стимулиращи политики с цел предотвратяване на евентуална рецесия, което подейства катализиращо на пазарите. Доходността по десетгодишните френски книжа отбеляза спад от 16.3 базисни точки до минус 0.432 на сто.

В периферията на еврозоната доходността остава водеща, но въпросът е докога. Ивеститорите в испански  десетгодишни книжа приключиха много добра седмица  при доходност до падежа от едва 0.039% и понижение от 21.8 базисни точки. За никого не би било изненада, ако Испания стане първата страна от периферията на еврозоната, чиито ключови десетгодишни книжа се търгуват на отрицателни нива. В Италия все още не е напълно ясно дали опитите на популистите от Лигата за вот на недоверие и нови избори ще успеят, но блокирането им през седмицата доведе до сериозно търсене на италиански дълг. Доходността по десетгодишните книжа на Ботуша се понижи с цели 46.9 базисни точки, до 1.335%, като дори на тези  нива остават доста апетитна за инвеститторите хапка.

Във Великобритания августовският отпуск на парламента поражда  само  спекулации какво и как би се случило с опитите за блокиране на Брексит без сделка през септември. През седмицата лидерът на лейбъристите Джереми Корбин протегна ръка към анти-брекситърите в Консервативната партия, представяйки план за вот на недоверие на Борис Джонсън, за нови избори и за нов референдум. Забавянето на британската икономика пък все повече става факт на база последните данни. Джилтовете бяха търсени в унисон с глобалните пазари, като доходността при десетгодишните книжа отбеляза седмичен спад от 6.8 базисни точки до 0.414 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във