Банкеръ Daily

Пари и пазари

Отличиха "Мистър и Мисис Икономика" 2019

Атанас Добрев
S 250 3a4fffca dbd8 499b 934c 259801580d58
S 250 eacc2a62 7323 4efc 87cb bd9046daac76

За поредна година списание "Икономика" и най-голямата работодателска организация в страната - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) връчиха наградите "Мистър и Мисис Икономика". 

Раздадени бяха награди в 8 категории и 3 специални награди за принос в отварянето на нови работни места и инвестиции.  

Кирил Домусчиев, председателят на КРИБ откри церемонията, отбелязвайки, че цифрите говорят сами по себе си и прогнозите на бизнеса за 3.5% ръст на БВП са се потвърдили. "Това, което очаквахме като ръст на износа и производството, имаме го и него. Но не достига работна ръка, за да продължаваме с тези ръстове“, добави Домусчиев. 

В своето изказване премиерът Бойко Борисов не пропусна да похвали постигнатото от правителството за изминалите 10 години. Традиционно той изтъкна строителството на магистрали, газопроводи и десетки заводи за "индустриалците, които дърпат икономиката напред". 

Борисов посочи, че според последната статистика на Международния валутен фонд "няма такава задлъжнялост в историята на света, както днес в световен мащаб." По думите му стотици трилиони задължения се изчисляват, което представлява особен риск за малките държави. "Затова ние много внимателно и пестеливо харчим на първо място за образование, здраве, спорт, култура, археология", завърши своята реч Бойко Борисов.

Кулминацията на събитието бе обявяването на Мисис Икономика - Теодора Петкова главният изпълнителен директор "Уникредит БулБанк", банката с над 4000 служители в България, които по думите на победителката "всеки ден се раздават, така че да са подкрепящ партньор за бизнеса в страната." 

"Приказката за рибарят и златната рибка е една от първите приказки с поуки, която съм научила. Приказка за много добродетели, затова как човек трябва да преследва мечтите си, но никога не трябва да бъде твърде алчен...", разказа "Мисис Икономика 2019".  Тя определи наградата като първата значима, която получава в живота си. И добави, че това я "задължава", заедно с екипа на "Уникредит" да работят така, че всяка година да я заслужават. 

За "Мистър Икономика" бе избран Атанас Добрев, изпълнителният директор на VIVACOM. Според министъра на финансите, който му връчи отличието Владислав Горанов, Добрев е пример, защото "той успя да убеди със своята работа международни инвеститори, които никога не са си представяли, че ще платят толкова много пари за една компания в България" да го сторят.

Победителят в конкурса направи паралел с речта на премиера Бойко Борисов, който в началото на церемонията подчерта постигнатото в икономически план за последните 10 години и важността на инфраструктурата.  

"За да сме най-големият телеком в България, ние инвестирахме почти 2 млрд. лева. Ако правителството работи за физическата структура, то телеком секторът работим, и не само ние, за цифровата структура. Защото и двете инфраструктури - транспортна и комуникационна са артериите на икономиката, нещо което ще позволи на икономиката да се движи не само нагоре, но и по-бързо", заяви Мистър Икономика 2019.  

Добрев посочи, че бизнесът трябва да се трансформира, поставяйки акцент върху цифровизацията в своите модели на развитие. Според него всяка индустрия трябва да се замисли върху това и не случайно Мистър и Мисис Икономика 2019 г. са съчетание от банка и телекомуникационен оператор. Тъй като тези сектори претърпяха сериозни вътрешни метаморфози, породени от дигиталната революция. 

Призове за най-значимото събитие в сферата на бизнеса получиха:

Иван Папазов, председателят на съвета на директорите на "VP Brands International"  в категория "Земеделие и хранителна промишленост" .

В категория "Транспорт и логистика" наградена бе Мариела Белитова, регионален директор на "Гопет транс“ за България и Гърция. За "Търговия и услуги" бе отличен приносът на Йордан Чорбаджийски, директорът на "Черноморско злато“. 

За "ИКТ, аутсорсинг и бизнес процеси" победител е Ли Дзин, генералният мениджър на „Хуауей“ в България. 

Наградата в категория "Финанси и застраховане" връчи кметът на София, Йорданка Фандъкова няколко часа, след като положи клетвата си за новия мандат. Победител в сферата на финансите е Михаил Антонов, управителят на "АВВИ ООД".

В категория "Корпоративно социална отговорност", призът връчи Росен Желязков на адв. Свилена  Димитрова, председателят на Българска болнична асоциация.

За "Консултантски бизнес" отличена бе адв. Наталия Димитрова от Адвокатско дружество "Димирова и партньори"

В категория "Индустрия" спечели изпълнителният директор на "Биовет АД" Ангел Желязков.

Имаше и три специални награди за компании, които откриват нови работни места и инвестират в услуги. 

Наградени бяха Стоян Ставрев от "Българска консултантска организация", Николай Вълканов от "Минстрой Холдинг АД" и Юрг Буркхалтер, представител за "Кока-Кола ХБК България".

Facebook logo
Бъдете с нас и във