Банкеръ Daily

Пари и пазари

Откриват се нови хоризонти за бизнес развитие на компаниите

Маню Моравенов и Александър Георгиев подписаха Меморандум за насърчаване на инвестициите в проспериращи български компании. 

"Българска фондова борса" АД (БФБ) и Фонд на фондовете (ФнФ) подписаха Меморандум за насърчаване на инвестициите в проспериращи български компании, съобщиха от борсовия оператор. Документът обхваща съвместни инициативи за популяризиране, обучение и стимулиране на динамичните и амбициозни български компании да акумулират капитал за инвестиране в техния растеж. Подписването на документа стана по време на първата Кръгла маса-дискусия с фондове за рисково и дялово инвестиране, проведена днес като част от общите инициативи подети от БФБ и Фонд на Фондовете. Форумът беше открит от Маринела Петрова, заместник-министър на финансите и представител на принципала на двете институции. 

„Нашите усилия са концентрирани в две направления. От една страна, развиваме нови форми на финансиране, подходящи за стартиращи и иновативни български компании, които не биха получили кредит от търговските банки заради по-висок риск. От друга страна, искаме да повишим финансовата култура на предприемачите, като им предлагаме тези нови инструменти. Убедени сме, че така даваме на българския бизнес знания и възможност за избор на най-подходящия начин на финансиране, което в крайна сметка е важен фактор за неговата устойчивост“, коментира Александър Георгиев, изпълнителен директор на Фонда на Фондовете. 

„Ние вярваме в потенциала на българските компании, които имат уникален капацитет за иновации, създаване на нови работни места и в крайна сметка стимулиране на икономическия просперитет на България, особено в настоящата глобална кризисна ситуация. Това общо разбиране ни накара да обединим усилия и заедно с Фонда на фондовете да открием нови хоризонти за успешното бизнес развитие на тези компании ”, добави Маню Моравенов, изпълнителен директор на "БФБ-София". 

В рамките на Кръглата маса-дискусия от ФнФ представиха пред участниците новостите във финансовите инструменти от интерес за инвеститорите. "БФБ-София" информира  за възможностите, които пазарът за растеж BEAM предлага за фондовете за рисково и дялово инвестиране. Представителите на институциите и участниците във Форума обсъдиха различни модели на финансиране за растеж; възможности за финансиране от публични и частни капиталови пазари; стратегическо мислене зад избора на възможности за финансиране; използване на дигитални финансови иновации за свързване на компаниите с наличния капитал и други. Участниците се запознаха с водещия практически опит на технологичната компания "Биодит", която предстои да се листне на пазара BEAM на "БФБ-София". 

Фондовете, които взеха участие в Кръглата маса-дискусия бяха BlackPeak Capital, Capital Investments Fund, CEO Angels Club Endeavor Bulgaria, Impetus Capital, Innovation Accelerator Bulgaria, Innovation Starter Accelerator, Neo Ventures, Vitosha Venture Partners и други. 

"Българска фондова борса" АД е лицензирана да извършва дейност като фондова борса на октомври 1997 година. Дружеството е специализирано в организиране на търговия с ценни книжа и други финансови инструменти; организиране и поддържане на информационна система за търговия с ценни книжа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във