Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ОТКРИВА СЕ НОВ ФРОНТ В ЕВРОПЕЙСКАТА БОРСОВА БИТКА

Оживените маневри на френски банки опресниха на 19 януари мълвата за френско-германско борсово обединение, след като Лондонската фондова борса отхвърли офертата за поглъщането й от австралийската инвестиционна банка Макуейри. Банкови кръгове оповестиха, че няколко европейски кредитни институции, притежаващи акции в Юронекст - тържище, чиято основна дейност е съсредоточена в Париж, се договарят да обединят усилията си за евентуално сливане между равни с Дойче бурсе от Франкфурт. И Юронекст, и Дойче бурсе признаха неотдавна, че са имали контакти помежду си, след като и двете не успяха да заграбят контрола върху лондонската си съперничка. Засега обаче разговорите били в ранен стадий. А запознати с кухнята лица твърдят, че борсите от Стария континент не могат да постигнат съгласие по ключови въпроси - къде да бъде централата на обединената структура и правната уредба на коя държава да се прилага за дейността й.
Междувременно на 19 януари 300-годишната Лондонска фондова борса предприе поредните стъпки да запази независимостта си, като призова акционерите си да отхвърлят предложението за поглъщане на Макуейри бенк на стойност 1.5 млрд. англ. лири. По всяка вероятност тържището крие в ръкава си силни аргументи, които ще трябва да изложи в защита. Тя, според наредбите за поглъщанията на Острова, трябва да бъде внесена до 18 февруари, твърдят близки до ръководството й лица. Дилъри пък съобщават за слухове, че щатската електронна борса НАСДАК заглеждала старата дама от Лондон. Тази мълва бе отхвърлена от двете страни, които добавиха, че са контактували помежду си, но не са водили никакви преговори за сливане през последните месеци. Коментар по въпроса отказаха и щатските банкови групировки Голдмън Сакс, Ситигруп и Джей Пи Моргън Чейз, след като бяха запитани дали не са били наети като консултанти на тържищата.
Френският вестник Еко писа на 19 януари, че банките Сосиете женерал, БНП Париба, Креди агрикол, Фортис, АБН АМРО и Банко Еспирито Санто, които притежават около 10% от Юронекст, от седмици подготвят пакт на акционерите. Самите финансови институции потвърдиха, че са имали консултации, но коментираха пред финансовата агенция Ройтерс, че макар по принцип да не се противопоставят на сливане с Дойче бурсе, разговорите са в предварителна фаза. Те са водят между технически комисии и все още не са се прехвърлили на управленско ниво. Юронекст отказа да коментира статията на Еко и отбеляза единствено, че все още работи с Английската комисия по конкуренцията по неофициалната оферта за покупка на Лондонската фондова борса. Дойче бурсе пък заяви на 16 януари, че очаква 2006-а да е успешна година за подписване на съдружия със сходни тържища и е готова за сътрудничество.
Тези слухове качиха цените на акциите на замесените играчи - на фондовата борса на Лондон с 4.1%, на Юронекст - с 6%, и на Дойче бурсе - с 6.1 процента. Зад цялата тази словесна активност пък се крие съвсем реалната необходимост пазарните оператори да намалят комисионите за обслужване и да постигнат икономии чрез растеж. А от комбинирането на две от трите големи тържища ще се роди втората по големина фондова борса в света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във