Банкеръ Daily

Пари и пазари

Отчита се сериозно покачване на банковите такси

Сериозно покачване на банковите такси се отчита за последната година. Пред БНР бизнес консултантът в сферата на финансовите технологии Стефан Христов, който е и автор на първия сайт за сравняване на банковите такси, обясни, че ако искаме да спестим разходи от това перо, трябва да се насочим към безкешови плащания.

Най-скъпи са услугите, когато използваме пари в кеш, било то в банков клон или при теглене от банкомат, предупреди бизнес консултантът Стефан Христов.

„Цените за услуга на банкови сметки за последната една година, година и нещо, станаха почти двойни. Цените за преводите на хартия в клон станаха между 3,50 и 5 лева“, посочи той.

От годишния бюлетин на асоциацията на търговските банки обаче се вижда, че приходите от такси и комисионни в банковия сектор за миналата година намаляват спрямо 2019 г., със 6,5 процента до 1,237 милиарда лева.

„Плащанията, които са в евро от 15 декември 2019 година цените бяха приравнени с тези в лева. Непублична информацията е, че допреди това да се случи банките имаха приход от около 80 милиона лева за това нещо на година“, каза още експертът.

Заради което банките на няколко пъти увеличиха таксите в лева. През миналата и в началото на тази година, потвърди Христов. „Когато клиент не ходи в клон, доста по-евтино излиза“, категоричен е той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във