Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Отчетите създадоха главоболия на борсовите цени

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

 

Наближи  края на месеца  и инвеститорите бяха силно повлияни от изключително разностранни фактори. От една страна, бързото и неуправляемо разрастване на броят грипноболните  в Китай, заплашва да блокира огромни части и сектори от най-ресурсоемката икономика в света. Въпреки крутите мерки, взети от страна на китайските власти, заразата бързо продължи да превзема нови части от страната, като дори се докладват случаи на болни от коронавирус в други държави и континенти. Ако епидемията продължи да нараства със същият или с по-ускорен темп, това със сигурност ще забави значително китайската, а оттам и световна икономика, което е и причината за продължилото ударно поевтиняване на редица ресурси през седмицата. Като основни "лакмуси" за определяне на очакваният икономически растеж   се проявиха  петролът и медта. Лекият суров петрол продължи да поевтинява с около 5-6% за седмица от близо 55 долара до почти 52 долара за барел. Медта,  известна и като "d-r Copper", заради способността си да определя състоянието на световното стопанство, поевтиня "ударно" с около 7% само за няколко дни. От друга страна, относително оптимистично на настроенията повлия поредицата финансови отчети за последното тримесечие на миналата година. Американските индекси получиха силна подкрепа от добрите данни на лидерите "Епъл" и "Майкрософт" и успяха да задържат относително стабилни нива.

В същото време най-представителният български борсов индекс SOFIX не успя да запази нивата около 585 пункта и се спусна до близо 575 пункта. Финансовият ни  сектор бе сред  най-пострадалите през седмицата. Централна кооперативна банка (ЦКБ) и Първа инвестиционна банка (ПИБ) загубиха съответно около 3% и 4% от капитализацията  си и книжата им се разменяха на нивата около 1.50 и 3.30 лв. за дял.

Акциите на "Градус" се държаха сравнително стабилно - със загуба от само процент, и се търгуваха около 1.66-1.68 лв. за брой, въпреки не особено добрите данни от индивидуалният отчет на компанията за миналата година. Според изнесените финансови отчети, приходите от дивиденти намаляват от 27 на 12 млн. лв. на годишна база, което рефлектира и в съразмерно свиване на нетната печалба до 11.9 млн. лева. Положителни финансови трендове на годишна база демонстрира "Спиди", но те не бяха приети достатъчно радушно от инвеститорите. Куриерската компания успява да увеличи приходите си от 121 млн. на 143 млн. лв., което същевременно оказва положително влияние и върху нетната печалба, която "набъбва" с над 50% за година до 18.6 млн. лева. Същевременно на "БФБ-София" акциите на "Спиди" не успяха трайно да се отдалечат възходящо от притегателното ниво от 50 лв. за дял.

След изключително силният старт на месеца, акциите на "Софарма" успяха да загубят по-голямата част от спечеленото само за седмица. Книжата на фармацевтичният концерн "изтриха" над 3% от стойността си и достигнаха отново 3.45 лв. за брой. С около 2% поевтиняха и акциите на "Адванс терафонд" АДСИЦ. Дружеството, което инвестира в земеделска земя, "стопи" нетната си печалба на годишна база точно наполовина, като през миналата година успява да реализира 5.5 млн. лв. при близо 10.8 млн. лв. година по-рано. От друга страна, през 2018 г. финансовият резултат беше силно повлиян от положителни преоценки на имоти за 7 млн. лв., които през тази година отсъстват изцяло. Така или иначе инвеститорите претеглиха хладнокръвно данните и акциите се разменяха около 1.86 лв. за дял.

Facebook logo
Бъдете с нас и във