Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ОТЧЕТИТЕ ПРЕДИЗВИКАХА САМО АПАТИЯ

В четвъртък (1 декември) около обяд новината за една сделка обиколи електронните медии у нас, а вероятно и в чужбина, потвърждавайки по този начин появилите се преди седмица слухове. Според официалното съобщение до медиите американската компания Адвент Интернешънъл е сключила договор с Новатор Телеком България за продажба на дъщерното си дружества Вива Венчърс холдинг, все още мажоритарния собственик на БТК. Стойността на сделката не бе обявена. Ако се вярва на слуховете отпреди седмица, вероятно става дума за около 620 млн. евро за 65% от капитала на бившия държавен телеком. Собственикът на Новатор - Тор Бьорголфсон, и досега бе сочен за един от основните акционери в БТК след Вива Венчърс. Според различни версии той притежава непряко между 15 и 25% от капитала на най-голямото публично дружество в България. Ако тези данни се окажат верни и сделката се осъществи, исландският милиардер ще държи между 80 и 90% от капитала на телекома. Ако това е така, създава се възможност новият собственик на Вива да отправи търгово предложение за отписване на БТК от публичния регистър. Такива намерения засега не са декларирани, още повече че дори в официалното съобщение до медиите главният изпълнителен директор на БТК Денис Уолах каза топли думи за публичния статут на компанията. Какво ще се случи оттук нататък с борсовата търговия не се знае.
Останалата част от пазара определено скучаеше през седмицата. Последният за годината сезон на финансовите отчети завърши с оповестяване на консолидираните резултати от холдинговите компании. Изненади почти нямаше, с едно-две малки изключения. Пазарният консенсус относно представянето на публичните компании за деветте месеца на годината доведе до отсъствието на интриги в търговията. И добри, и лоши данни предизвикаха една и съща реакция - пасивност и апатично движение надолу. Може би поизнервени от подобно поведение или просто от скука, част от играчите на пазара опитаха да си създадат емоции с малко странна атака срещу Индустриален холдинг България. Броени секунди преди началото на търговията в четвъртък имаше оферти купува за 4 и над 4 лв. за акция. Естествено никой не желаеше наистина да плаща толкова скъпо. Причина за силния интерес към тези акции бе публикуваният в сряда следобед консолидиран отчет на холдинга. В него трудно може да се открие нещо, което да се различава чак толкова от очакванията, но това не попречи да видим споменатите смели оферти. Иначе холдингът заслужено поскъпна през този ден, затваряйки на нива около 3.67-3.68 лв. за акция. Максимумът за деня бе фиксиран на 3.73 лева.
Останалите активно търгувани холдингови акции не можаха да се похвалят с подобен успех през седмицата. Традиционните за тях резултати подкрепиха за кратко пазара и после цените отново поеха надолу. Най-много пострадаха книжата на Акционер фаворит холдинг, Доверие обединен холдинг и Северкооп Гъмза холдинг. Акциите на Стара планина холдинг тестваха по-сериозен пробив над 15 лв., но натискът на продавачите по време на търговията в четвъртък успя да ги смъкне до 14.60-14.70 лева. Някои от по-малките холдинги също отнесоха доста критики, като най-сериозните бяха към Холдинг Света София. След оповестяване на финансовите данни за третото тримесечие акциите на дружеството успяха да паднат до малко над 70 стотинки за бройка. След това резкият спад привлече спекуланти, които върнаха търговията на ниво около 80-83 стотинки за акция.
Двата индекса на БФБ-София (СОФИКС и BG 40) отчитаха нови и нови понижения през последните няколко дни. В четвъртък СОФИКС инкасира поредната загуба, слизайки до ниво от 822.98 пункта, или около 1.74% по-ниско в сравнение с предишната седмица. Широкият и доста по-неопитен индекс BG 40 дълго лъкатушеше нагоре-надолу и след серия финтове спря на ниво от 134.33 пункта (спад с около 1.42% за една седмица) - мрачна картинка, особено като прибавим и ниските обеми при повечето търгувани акции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във