Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Отчаяни маневри в Мексико

Мексиканските власти стават все по-изобретателни в опитите си да овладеят срива на песото. В късните вечерни часове на 21 февруари централната банка на страната сюрпризира пазарите с хеджингова програма за 20 млрд. щ. долара. Тя ще позволи на правителството да се пребори с високите колебания на местната парична единица, без да посяга към чуждестранните си валутни резерви. 

Съобщението качи мексиканските пари до 19.7040 песо за един щатски долар - най-силната котировка от деня след избора на Доналд Тръмп за президент на Щатите на 9 ноември 2016-а насам. Песото потъна до най-ниската цена в историята си - до 21.95 за един щатски долар през януари. По време на търговията на 22 февруари мексиканската валута отстъпи леко - до около 20 песо за един долар, и се запази практически непроменена през целия ден. 

Мексиканската централна банка ще предлага чрез аукциони хеджингови контракти в чуждестранна валута на частни инвеститори. Първият ще се проведе на 6 март и ще е за сума до 1 млрд. долара. Контрактите ще се изплащат на падежа им в песо. 

Хеджинговата програма е последният инструмент за валутна интервенция, която прилага правителството, за да се пребори с обезценяващото се песо и с високите му колебания. В опит да овладеят положението мексиканските централни банкери похарчиха 1.8 млрд. щ. долара от резервите си през януари и ги намалиха до около 175 млрд. долара.

Въпреки че поскъпна с 9% след януарския си минимум, валутни анализатори определят песото като подценено. Но не са оптимисти, че то ще продължи нагоре. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във