Банкеръ Weekly

Пари и пазари

От инвеститорите - с любов

Почти всички инвеститори залюбиха Русия и се стремят да са колкото се може по-далеч от Турция. Така могат да се резюмират нагласите към развиващите се стопанства от Европа, Близкия изток и Африка през идната година. Предпочитанията на паричните мениджъри са насочени към пазарите в страни с разведряващ се политически климат и с активи, които са по-малко чувствителни към външни шокове. На политически стабилните пазари пък инвеститорите ще търсят по-ниски пазарни оценки и възможност за покачване на цените на суровините.

Според експерти на "Ю Би Ес груп" руската рубла ще предложи най-добри възможности за търговските сделки carry trade (при които играчите теглят евтини заеми във валути с ниски лихви и влагат парите в по-високодоходни активи) сред съперниците си от развиващите се стопанства през следващите 12 месеца. Очакванията им са за потенциална възвръщаемост на инвестициите от 26 процента. Сравнително високите лихвени проценти и възстановяващите се цени на суровия петрол ще са основните двигатели за поскъпването на руските пари.

"Джей Пи Моргън Чейз" очаква чешката крона да е устойчива на глобални рискове и да изпревари по резултати конкурентите си благодарение на подкрепата на силния разплащателен баланс на Чехия. 

"Моргън Стенли" пък залага на подем на валутите на източноевропейските държави, най-вече на полската злота, ако политическите рискове в Европа не се задълбочат.

Мнозинството анализатори предупреждават да не се купуват турски активи и си остават песимисти в прогнозите си за котировките на турската лира, въпреки че в момента тя изглежда доста евтина. Причината е, че липсва акцент върху ръста на производителността, в резултат на което увеличението на заплатите ще продължи да намалява конкурентната мощ на турските пари. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във