Банкеръ Daily

Пари и пазари

Островът ще претопява възпоменателни монети за BREXIT

Хиляди монети от 50 пени са били изсечени, за да отбележат официалното излизане на Великобритания от Европейския съюз на 31 октомври, съобщи агенция "Блумбърг". Британското министерство на финансите потвърди информацията пред "Си Ен Ен", но без да навлиза в подробности колко точно и на каква стойност са били парите. Съдбата им обаче е поставена на карта и те вероятно ще бъдат претопени след като английският премиер Борис Джонсън договори поредното удължаване на срока на BREXIT с гъвкав срок - до 31 януари 2020-а, твърдят две добре запознати с въпроса лица. 

Английският вестник "Телеграф" информира, че до края на октомври е трябвало да бъдат изсечени 3 млн. монети и още 7 млн. броя през първата година след BREXIT. Дизайнът им е бил одобрен в началото на октомври - номинал от 50 пени, изработени от злато, сребро и медно-никелова сплав. Те са със стандартен диаметър от 27.3 милиметра, тежат осем грама и имат надпис "мир, благоденствие и приятелство с всички народи" редом с датата 31 октомври 2019-а.

Финансовият министър на Обединеното кралство - Саджид Джавид, оповести плановете си да пусне милиони монети, гравирани с датата, на която Джонсън обеща да извади страната от ЕС. Производството им обаче е било спряно миналата седмица, когато се разбрало за поредното отлагане на процедурата за по-късна дата. Изсечената "продукция" би трябвало да се пусне в обращение веднага след като BREXIT най-накрая се състои.

На 28 октомври Джонсън прие предложението на Брюксел за тримесечно удължаване на срока на излизането на Великобритания от ЕС и е било взето решение всички произведени монети да бъдат претопени, твърдят пожелалите анонимност източници. Според тях това ще се случи със стотици хиляди вече изсечени пени.

Говорител на британското финансово министерство съобщи, че Лондон е решил твърдо да отбележи с възпоменателна монета раздялата си с ЕС, когато и да стане тя. Предшественикът на Джавид - Филип Хамънд, също имаше подобни, макар и по-скромни амбиции - лимитирана серия от 50 пени в чест на оригиналната дата на BREXIT - 29 март 2019-а. 

Засега не е ясно кога и дали ще има BREXIT и още колко "пробни" монети за ознаменуване на събитието ще бъдат бракувани. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във