Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Островче на спокойствието, но докога

Д-р Александър Апостолов,

Портфолио мениджър

"Юг Маркет фонд мениджмънт"

 

Напрежението в различи точки на света нараства разтърсиха световните борси  и валутните пазари през изминалата седмица, но "БФБ-София" си остана  добре изолирана от случващото се по света. Българските инвеститори отдавна са свикнали с липсата на ясно изразена корелация и това вече не създава значими новини и медийни вълнения. На този фон индексите на БФБ без особени усилия продължиха негативната тенденция от началото на годината, изтривайки за седмица средно още по 2% от стойността си. Основният измерител SOFIX се понижи до около 655 пункта, по-широкият BGBX40 падна до около 129 пункта. Секторният BGREIT отчете спад до 115, докато равнопретегленият BGTR30 гравитира около 537 пункта.

Няколко събития у нас направиха впечатление през седмицата. "Северкооп-Гъмза холдинг" обяви, че планира да привлече до 10,7 млн. лв. с увеличение на капитала си  чрез издаването на до 2 673 899 акции с емисионна стойност от по 4 лева. За последните 12 месеца акциите на компанията поскъпнаха с 516% до 3.72 лв. за акция и 9.145 млн. лв. пазарна капитализация. Интересен детайл е, че увеличението на капитала се предлага на цена над пазарната. "Монбат" отчете спад от 74.9% на консолидираната печалба преди данъци до 1.38 млн. лв. за периода януари-февруари спрямо същия период на миналата година. Продажбите на групата също намаляват на годишна база. Донякъде приемливите обяснения на дружеството за причините за понижените резултати  бяха групирани в три основни направления: "по-слабите продажби поради меката зима през декември 2017г. и януари 2018 г.", "резките движения в цената на оловото в рамките на 12% са блокирали пазара" и "ефектът от придобиването на "Монбат Италия" и "EAS Batteries" - Германия, които планирано работят при отрицателна EBITDA на този етап". От своя страна борсово търгуваният фонд Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF очаквано се освободи от акциите си в "Неохим" и "М+С Хидравлик", които напуснаха състава на основния индекс при последното ребалансиране на SOFIX по-рано през март. Тук съвсем отделен е въпросът, свързан с времевия хоризонт за ребалансиране на индекса: смислено ли е двете компании да излизат сега и след няколко месеца пак да се върнат (по примера на "Трейс"), и не е ли по-удачно при нашите условия индексът да обхваща повече дружества, а промените в него да стават на по-дълъг период?

За разлика от апатичните настроения у нас, високата волатилност на развитите фондови пазари продължава да поддържа интереса на инвеститорите с рискови експозиции навън. "БФБ-София" е привидно "островче на спокойствието", но докога? Евентуална  истинска търговска война между Китай и САЩ ще има тежко въздействие върху глобалната икономика. Съществува риск глобалният растеж да се забави много бързо. Мащабът на щетите, нанесени на глобалната икономика и на темпа ѝ на разширяване, ще зависят от това какво би включвала "търговската война": ако се ограничава само до стоманата  и алуминия - е едно, ако говорим за стотици и хиляди продукти - е съвсем друго, влиянието ще бъде значително по-мащабно. Всичко това се случва на фона на свръхпренакупени световни фондови пазари, като опасността от значима корекция е във все по-обозримо бъдеще. "БФБ-София" поради много фактори пропусна импулса и не успя да се възстанови през последните години, камо ли да направи значими ръстове като борсите отвъд Океана. Как ще се справи с предстояща "здравословна корекция" е въпрос на дискусия, с предизвестен край!

 

*Авторът е финансист, защитил е докторска степен (PhD Финанси, Инвестиции и Капиталови пазари) към Института за Икономически изследвания на БАН, както и MBA към Lund University. Лицензиран инвестиционен консултант и брокер на ценни книжа. Представеният от него анализ е единствено със информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във