Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ОСНОВНИТЕ ТЪРГОВСКИ ВАЛУТИ УТОЧНЯВАТ РАВНОВЕСНИТЕ СИ НИВА

Щатският долар започна да поскъпва към японската йена и към еврото още в началото на седмицата. Първоначално търговците решиха, че спадът на щатската към японската валута е прекален. След това бяха публикувани по-силни от очакваните данни за новите строежи на жилища в САЩ, което засили спекулациите, че Федералният резерв ще повиши основната лихва на страната поне още два пъти. През ноември щатските строители са започнали изграждането на най-много жилища за последните седем месеца, съобщи Министерството на търговията във Вашингтон, нарастването е с 5.3 процента. С 2.5% са скочили и подадените разрешителни за строеж, които са белег за бъдещата активност в сектора, като икономисти прогнозираха спад на показателя. Тези данни показват, че строителният бранш в Съединените щати не е започнал да се охлажда. Същевременно ноемврийският индекс на производствените цени е намалял с 0.7% (най-мощно от април 2003 г. насам) заради поевтиняването на енергията. Базовата му съставка (без цените на хранителните и енергийните продукти) обаче се е увеличила с 0.1% след 0.3-процентен спад през октомври.
В средата на седмицата Министерството на търговията публикува поредната оценка на основните икономически показатели на САЩ през третото тримесечие. Индексът на цените на купените от индивидуалните потребители стоки - без хранителните и енергийните продукти - мярката за инфлация, която Федералният резерв използва за своите прогнози, е ревизиран във възходяща посока - от 1.2 на 1.4 процента. БВП пък е нараснал с 4.1% през същия период - малко по-слабо от първоначалната оценка от 4.3 процента. Индивидуалното потребление, което захранва около две трети от местното стопанство, се е повишило с 4.1% годишно.
Щатската валута омекна в края на седмицата, след като стана ясно, че инфлацията през ноември е била по-ниска от прогнозите на икономистите. Базовият ценови индекс на индивидуалното потребление (в който не участват цените на хранителните и енергийните продукти) се е повишил с 0.1% след 0.2-процентен ръст през октомври. В сравнение със същия период на миналата година увеличението е 1.8% - най-скромно от март 2004-а. Тези цифри стимулираха спекулации, че Федералният резерв може и да спре увеличението на основната лихва за известно време. Индивидуалното потребление през ноември обаче се е повишило с 0.3 процента. Очевидно ръстът на доходите (с 0.3% през миналия месец) и по-ниските цени на горивата оставят повече пари за празнично харчене на американците, след като се заделили средства за отопление през зимния период.
Еврото получи рамо от изявленията на управителя на Европейската централна банка Жан-Клод Трише в германския всекидневник Шпигел, публикувани на 22 декември. Той повтори за пореден път, че централните банкери могат да повишат основната лихва, за да укротят инфлацията.
Появиха се и добри новини за икономиката на еврозоната. В Италия доверието на бизнеса през декември се е увеличило до най-високата си през последните три години стойност. Индексът, следящ нагласите на бизнесмените, изчислен след анкета на 4 хил. производители, се е повишил от 90.3 точки през миналия месец на 91.1 през този. Това е седми пореден месечен ръст на показателя.
Във Франция индивидуалното потребление през ноември се е повишило повече от очакванията на икономистите. Ръстът е 1.1% в сравнение с октомври и 3.2% спрямо същия период на 2004-а, съобщи статистическата служба на страната.
Европейската комисия публикува по-високи очаквания за нивото на БВП на еврозоната и прогнозира солиден растеж през 2006-а. Новият икономически модел на комисията, при който се използват повече актуални данни, предвижда 0.4-0.8% ръст през четвъртото тримесечие на тази и през първото тримесечие на идната година. Икономическият растеж набира скорост, съобщи в тримесечния си отчет ЕК, а нарасналият благодарение на по-евтиното евро износ ще продължи да е водещ за възстановяването. Индивидуалното и бизнес потреблението също оказват подкрепа. Експертите смятат, че съществува малък, но не и за пренебрегване риск от инфлация, защото по-високите разходи за суров петрол могат да започнат да качват цените на други стоки. Ноемврийската инфлация на еврозоната е била 2.3% - над препоръчителния таван на Европейската централна банка от 2% годишно. Главният й икономист Отмар Исинг пък изрази опасения за щедрата ликвидност в еврозоната - паричното предлагане и кредитите растат, което заплашва ценовата стабилност.
Спадът на японската йена бе ограничен, особено след като правителството на страната съобщи в средата на седмицата, че второто по големина стопанство в света ще отчете растеж за пета поредна година. Както и че продължилата повече от седем години дефлация ще приключи през идната фискална година, която започва на 1 април 2006-а. Японският кабинет прогнозира 1.9% ръст на БВП през финансовата 2006-а след 2.7% през тази. А ценовият дефлатор на БВП - по-широк ценови индекс, който отчита потребителските цени, капиталовите инвестиции и износа, се очаква да нарасне с 0.1%, което ще е първото увеличение за последните девет години.
Търговският излишък на Япония през ноември се е увеличил с 1.2% и е достигнал 600.6 млрд. йени (5.1 млрд. щ. долара) - първото повишение на показателя от осем месеца насам. Икономисти очакваха 0.7% ръст.
Най-големите японски производители прогнозират японската валута да се търгува средно по 108.23 йени за един щатски долар до края на сегашната финансова година, която приключва на 31 март 2006-а.
У нас междубанковият валутен пазар набира скорост преди края на годината. Среднодневните изтъргувани обеми достигнаха 227.5 млн. евро (445 млн. лева). Сделките в щатски долари заемаха 9.34% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във