Банкеръ Daily

Пари и пазари

Осло ще субсидира енергийните разходи на домакинствата

Правителството на Норвегия представи пакет от помощи в размер на над 8 млрд. крони (890 млн. щ. долара), с които да облекчи натиска на рекордно високите цени на електроенергията, изтощаващи бюджетите на домакинствата на територията на Европа.  

Осло ще покрие половината от индивидуалните енергийни разходи от декември 2021-а до март 2022-а при пазарни котировки на електричеството над 0.7 крони за киловатчас. Това ще стане чрез приспадане на съответната част от сметките на домакинствата, съобщи на пресконференция на 11 декември норвежкият премиер Йонас Гар Сторе. 

"Извънредно положение като сегашното изисква извънредни мерки", каза Сторе. Той посочва, че "това е мощен отговор на огромните затруднения на хората в сложните условия за живот".

Космическите енергийни разходи, произтичащи от глобалния недостиг на природен газ, ощетяват европейските потребители, а растящите котировки на пазарите на суровини и стоки, от своя страна, тласкат допълнително нагоре цените на храните. Енергията в Норвегия скочи до рекордно високи равнища през последните седмици след като някои от хидроцентралите на страната бяха принудени да ограничат производството.  

Директните субсидии ще са в размер на около 5 млрд. крони, а понижението на данъка на електропотреблението ще струва други 2.9 млрд. крони. Правителственият пакет включва и обявените по-рано мерки: временно повишение на социалните помощи за домакинствата с 1500 крони за всяко на обща стойност 500 млн. крони и по-високи субсидии за студентите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във