Банкеръ Daily

Пари и пазари

Още 100 топ световни компании се търгуват на пазар BSE International на БФБ

Акциите на още 100 топ световни компании се търгуват от днес на пазар BSE International на „Българска фондова борса“, съобщиха от борсовия оператор. Инвеститорите могат да избират измежду финансови инструменти от 19 страни сред тях на биотехнологични компании като BioNTech SE, Moderna Inc, Novavax Inc. и CureVac N.V, гиганти в телекомуникациите и електрониката като Xiaomi Corp., Verizon Communications Inc, Samsung Electronics Co. Ltd., автомобилния концерн Porsche Automobil Holding SE и летищния оператор Fraport AG.

Достъпни за търговия са и акциите на мултинационални енергийни компании като RWE AG и BP PLC, компании от сектора на фармацевтиката и медицинските технологии като Merck & Co. Inc, Carl Zeiss Meditec AG, Eckert & Ziegler Str.-u.Med.AG и технологични компании като Palantir Technologies Inc, Tencent Holdings Ltd, Snap Inc, TeamViewer AG, както и много други.
"Интересът към търговията на международни компании-сини чипове до момента е причината да увеличим предлагането на този тип инструменти на БФБ. Акциите листнати на BSE International са постоянно котирани от маркет-мейкър, което ги прави лесно достъпна и ликвидна инвестиционна възможност за пазарните участници", коментира Маню Моравенов, изпълнителен директор на „БФБ-София“.
Това стана възможно благодарение на модерната технология за търговия на Deutsche Borse и нейната международна клиентска мрежа. Като глобален доставчик на пазарна инфраструктура, Deutsche Borse е едновременно технологичен партньор за други борси, а също така предлага на клиентите си като БФБ широка мрежа, която да ги подкрепя в техните проекти за развитие.
Всички нови инструменти на BSE International са водещи в своя сектор, с международно представени структури, компании, които определят тенденциите в различни сектори на глобалната икономика.
Пет месеца след началото на новия пазар BSE International, българските инвеститори вече могат да правят вложения в близо 200 високоликвидни финансови инструмента.
По отношение на търговията и сетълмента на сделките
Страна по сделките на BSE International е TradeGate, която е маркет-мейкър по всички регистрирани на този пазар емисии и ще осигурява ликвидност. Същинското прехвърляне на инструментите става в Clearstream Banking S.A., Люксембург между „Централен депозитар“ и TradeGate. Българският депозитар води регистрите на притежателите на финансови инструменти при сделки сключени на „БФБ-София“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във