Банкеръ Daily

Пари и пазари

Орязаните руски газови доставки притискат Европа да ползва резервите си

Газовите котировки в Европа скочиха с 63% през тази седмица, а страните от Европйския съюз започнаха да ползват барели от резервите си, които обичайно се натрупват за зимните месеци, след като руският газов монополист "Газпром" ограничи доставките за най-едрите купувачи на Стария континент - Германия, Италия и Франция. Москва притвори кранчето след символичното посещението на държавните им лидери в Киев и препоръката на Европейската комисия Украйна да получи статут на кандидат член на ЕС. Базовите фючърсни контаркти на газовата борса в Нидерландия пък са три пъти повече от обичайните равнища за това време на годината.    

Най-едрият потребител на руското синьо гориво - германският енергиен гигант "Унипер" - съобщи, че получава с 60% по-малко от поръчаните количеств суровина от Русия след като Москва ограничи газовите потоци по най-големия газопровод за Европа "Северен поток 1". "Унипер" разчита на руските газови доставки за над 50% от потреблението си по дългосрочните контракти с "Газпром", които изтичат в средата на следващото десетилетие. Това принуждава компанията да замества липсващите количества с газ от други източници.   

Италианската енергийна група "ЕНИ" и френската "Енджи" също се оплакват, че получават по-малко руско гориво. "Газпром" информира, че ще достави едва 50% от заявения от Италия за 17 юни природен газ. Ако редукциите продължат, Рим ще бъде принуден да задейства извънредния си газов план още през идната седмица. В него е включена мярката да бъдат помолени корпоративните потребители да ограничат доброволно консумацията на енергия, твърдят запознати с въпроса лица. 

Брюксел обвинява Русия, че използва горивата като оръжие след като започна пробно с по-дребните купувачи: България, Полша, Дания и Нидерландия. Кремъл пък обвинява авариите в балтийската помпена станция Портовая - входната точка на "Северен поток" на руското крайбрежие на Балтийско море - и недоставения заради западните санкции ремонтиран компресор от "Сименс енерджи". Поради които от 16 юни по "Северен поток 1" вече ще се изпращат по 67 млн. куб. м газ дневно - или редукция с 60% от капацитета на тръбата от около 167 млн. куб м на ден.  

Едно от последните доказателства за ескалираща енергийна криза в Европа е, че газовите резерви в хранилищата са намалели за първи път от средата на април, когато по правило търговците започват да складират количества за зимата, показват данни на европейската газова асоциация Gas Infrastructure Europe (GIE). Спадът е едва 1% и хранилищата са били запълнени на 52% към средата на седмицата, посочва GIE - почти колкото е било средното ниво за последните пет години. Според анализатори на бранша, най-голямото предизвикателство е да се оцени влиянието на по-ниските газови количества върху заделяните резерви.  

"Газпром" вече уведоми клиентите си, че "поне засега" не вижда решение на проблемите на "Северен поток", да не говорим, че връзката ще излезе в планов годишен ремонт през юли. Руският газов гигант може да използва свободния капацитет на тръбите, преминаващи през Украйна, за да доставя синьо гориво на европейските си клиенти, но все още не е обявил подобна опция. 

В най-лошия сценарий, ако "Северен поток" бъде спрян изцяло и дейността му не бъде подновена, регионът няма да успее да попълни газовите си резерви до необходимите преди началото на отоплителния сезон през ноември равнища, по сметки на компания за анализи и прогнози "Уд Макензи". Това ще означава, че запасите ще се изчерпят напълно до януари 2023-а.

Европа полага усилия да се освободи от зависимостта си от руската суровина още откакто Москва нападна Украйна и вече внесе рекордни количества втечнен газ от САЩ, получи доставки от Норвегия и подписа споразумения за по-голям внос от Алжир и Израел. Лошата новина е, че Москва редуцира газовите доставки точно когато един от най-големите американски терминали за износ на втечнен газ за Европа - "Фрийпорт" - излезе от строя заради пожар и експлозия и поне три месеца няма да работи изобщо, а пълното му възстановяване ще продължи до края на годината. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във