Банкеръ Daily

Пари и пазари

Oracle обяви, че няма да остави нищо от TikTok на китайците

Oracle обяви, че новопридопитата му компатия TikTok ще бъде изцяло отделена от досегашния си собственик ByteDance, което е значително отклонение от предишната информация за договорената сделка между двете компании.

"При създаването на TikTok Global, Oracle/Walmart ще направят своите инвестиции и акциите на TikTok Global ще бъдат разпределени между собствениците им, американците ще бъдат мнозинството и ByteDance няма да притежават собственост в TikTok Global", се казва в изявление на компанията пред репортери.

Изявлението се различава значително от по-ранните съобщения, според които Oracle и Walmart трябваше да вземат само 20 процента дял в новата компания, а ByteDance задържа контрола над останалите 80 процента.

До момента от ByteDance не са се отказали публично от претенциите си към компанията.

След като изрази принципно одобрение на сделката между Oracle и ByteDance за TikTok, американският президент Доналд Тръмп обяви, че няма да я подпише, ако китайският собственик на социалната мрежа не предаде контрола й.

Реакцията на Тръмп дойде, след като ByteDance заяви, че ще запази 80% от контрола в новата компания TikTok Global, която ще придобие американския бизнес на социалната мрежа. Освен това няма да предаде програмния код на TikTok на Oracle.

Тръмп не хареса изявлението и обяви пред журналисти, че ByteDance трябва "да няма нищо общо, а ако имат, няма да направим сделката". Той все още държи TikTok в САЩ да се ръководи изцяло от американски компании и да е собственост на местни фирми. "Ако открием, че нямат пълен контрол, няма да одобрим сделката", каза Тръмп.

Проблеми има и между самите компании, които участват в сделката. В Китай ByteDance обяви, че няма да прехвърли алгоритъма си на американските фирми и ще запази мажоритарния дял в новата компания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във