Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Оптимизъм отвъд борсовите мечти

Сред "спящите" акции от масовата приватизация изпълнителният директор на "БФБ-София" Васил Големански търси новите борсови звездички.

Измина една хубава и прилично доходна за инвеститорите в акции на "БФБ-София" година. Разбира се, не през всичките й дванадесет месеца течеше "мед и масло в спокойна и приказна феерия". Напротив - почти до края на август основните борсови индекси, с изключение на BGREIT, бяха "на червено" и едва през последните месеци ентусиазмът и оптимизмът очевидно успяха да вземат връх и да изтласкат българските акции до хубави плюсове.

Избирането на Доналд Тръмп за американски президент и последвалата еуфория по международните капиталови пазари само наля допълнително вода в мелницата на "бичи" настроените инвеститори и изтласка доходностите още нагоре. Дори излизането на Великобритания от ЕС и изненадващата оставка на правителството на премиера Бойко Борисов не успяха да посеят семенцето на съмнението и да разклатят убедеността на купувачите на български капиталови книжа в светлото бъдеще на техните вложения. На този "розов фон" най-старият и представителен индекс SOFIX се представи най-добре, като поведе класацията сред "борсовите лакмуси" със завидните от всяка разумна гледна точка 26% доходност само за година. BGREIT демонстрира всички "ортодоксални" характерни черти на измерител, представящ компании, инвестиращи в сектор "недвижими имоти". От една страна, със своите "едва" около 10% за година той изостана драстично по доходност, но същевременно ниската му динамика помогна на акционерите в компаниите, включени в неговото изчисление да "спят спокойно" през цялото време.

Както по цял свят, така и в България, от борсова гледна точка, най-добре от публичните компании се представиха банките. Книжата на "трезорите" в глобален план дълго време бяха "засенчвани" от останалите сектори поради рекордно ниските лихви, голяма част от които бяха и са с отрицателен знак отпред. Като "бонус" към причините за непривлекателността на банките можем да прибавим постоянно възникващите финансови рискове пред тях. Част от тях са наследени глоби за деяния отпреди т. нар. финансова криза, а други са породени от повсеместния слаб икономически растеж и от купищата "лоши кредити" в балансите им.

Книжата на най-ликвидните публично търгувани български банки, а именно Първа инвестиционна банка и Централна кооперативна банка, успяха да поскъпнат с респектиращите 50% от началото на годината - до съответно 3.30 лв. и 1.53 лв. за дял.

Сред "сините чипове" на годишна база най-добре се представиха книжата на "Стара планина холд". Акциите на бившия централен приватизационен фонд прибавиха впечатляващите близо 70% към стойността си - до около 6.50 лв. за брой. В другия край на годишната топ класация по представяне и в пълен контраст с шампиона по поскъпване се нареди "Трейс груп холд". Инфраструктурната компания беше единственият член на SOFIX, който донесе на акционерите си загуби, реализирайки на годишна база 12% спад - до около 5.30 лв. за дял. "Най-сините от сините чипове" на "БФБ-София", а именно "Софарма", к.к. "Албена", "Монбат" и "Химимпорт" също не разочароваха акционерите си и успоредно с раздадените от тях дивиденти успяха за година да увеличат капитализациите си с между 13 и 25 на сто.

От представянето на по-ликвидните дружества вън от SOFIX бих отличил това на "Алкомет" - с над 120% доходност през 2016 г. - до ценовите нива от над 14.50 лв. за дял. "Златен скункс" за изминалата година получава доскоро смятаната за "син чип" строителна компания - "Енемона". Книжата й "отслабнаха" с нови 80%, а акционерите й в настоящия момент биха били доволни на всичко, различаващо се от несъстоятелност. 

Дотук за изминалата 2016 година. Що се отнася до борсовата търговия през следващата 2017-а - прогнозите в световен план се промениха драстично през последните два месеца - от "Разпни го" до "Осанна".

"БФБ-София" едва ли ще остане встрани от световните тенденции. До голяма степен за силата на "биковете" би допринесла стабилна политическа и фискална среда, както и бързото сформиране на стабилно правителство. Нека си ги пожелаем.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във