Банкеръ Daily

Пари и пазари

Оптимизмът за BREXIT спря възхода на долара

Щатският долар приключва най-слабата си седмица за последните почти четири месеца, "преборен" от подема на еврото и на британския паунд в очакване на благоприятен изход от BREXIT. В следобедните часове на европейската валутна търговия на 18 октомври зелените пари поевтиняха до 1.1144 щ. долара за едно евро и до почти 1.29 щ. долара за един паунд. Допълнителен натиск върху американската валута оказаха и публикуваните през седмицата слаби данни за щатското стопанство в сферата на продажбите на дребно, както и подновените очаквания за ново лихвено понижение в САЩ.

Валутни стратези не изключват нито една опция от изхода на жизнено важния парламентарен вот на 19 октомври, за когато е насрочена специална сесия на английския парламент по темата BREXIT - по-малко от две седмици преди крайния срок за отделяне на Острова от Европейския съюз ( 31 октомври). Анализатори и фондови мениджъри прогнозират широк диапазон на промяна на английските пари - от 1.35 до 1.26 щ. долара за един паунд в зависимост от изхода от гласуването на английските законодатели.

Паундът вече скочи с 5% през този месец - до грубо 1.29 щ. долара и в момента "се е залепил" на тази стойност, докато търговците очакват да видят дали премиерът Борис Джонсън ще успее да убеди скептиците в Камарата на общините да одобрят "бракоразводната"  сделка, която той договори на 17 октомври с Брюксел. В случай на  неуспех има и други сценарии, включително нови избори, втори референдум и дори напускане на ЕС без споразумение - вариант, при който рисковете "не са сведени до математическата нула", според коментара на стратези от канадската "Торонто-Доминиън бенк". Те прогнозират, че ако парламентът гласува за сделката на Джонсън, паундът може да тества върховата котировка 1.3185 щ. долара, постигната по  времето на бившия премиер Тереза Мей, но трудно ще успее да се качи повече при  отсъствието на свежи катализатори.

Експертите на "Ю Би Ес глоубъл уелт мениджмънт" са по-големи оптимисти и очакват при "удовлетворителна сделка" английската валута да скочи до 1.35 щ. долара. А френската "Креди агрикол" отива още по-далеч - 1.36 щ. долара за един паунд, ако вариантът без сделка за BREXIT отпадне.

Ако английските законодатели отхвърлят споразумението между Джонсън и Брюксел и това доведе до удължаване на срока за BREXIT след 31 октомври, рискът от нови избори ще обърне възходящия тренд на паунда и ще го върне да тества нивата 1.2640-1.2660 долара, предвиждат валутните анализатори на "Торонто-Доминиън". И допълват, че дори при това равнище ще попаднат под съществен натиск, ако ЕС отхвърли евентуално искане за удължаване на срока за BREXIT при блокирана от парламента сделка. 

Като се има предвид  изобилието от  въпросителни , не е чудно, че валутните експерти дават толкова и широк потенциален диапазон на движение на паунда и очакват високи колебания на курса на валутата. Драмата допълва фактът, че валутният пазар няма да има шанс за първа реакция преди възстановяването на валутната търговия след уикенда, когато ликвидността е доста рехава, а ценовите движения - особено резки.

На Стария континент Игнасио Виско стана поредният критик на последния пакет от парични стимули на Европейската централна банка. В интервю за телевизия "Блумбърг" на 17 октомври председателят на "Банка д'Италия" и член на управителния съвет на ЕЦБ коментира, че не подкрепя всичките му елементи и даде да се разбере, че не е съгласен с по-нататъшно понижение на лихвите. Според Виско банките все още не се справят добре с минусовите лихви, които са "прекалено нетрадиционен" инструмент с очевидни отрицателни страни. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във