Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Оптимизмът препъна долара и златото

Зелените пари се колебаят в диапазона 1.12-1.13 щ. долара за едно евро, а златните контракти с доставка през август приключиха юнската си търговия с котировка от 1800.60 щ. долара за тройунция, пробивайки психологическите 1800 долара за тройунция.

Това се случва в условията на търговия, разкъсвана  между оптимизма от започналото възстановяване на икономическата активност и очакванията за откриване на ваксина срещу COVID-19 и песимизма от новия ръст на заразените от коронавируса по света. Към набора от негативни новини трябва да се прибави и приетият от китайския парламент на 30 юни закон за националната сигурност на Хонконг, разбунил духовете в страната и по света. Към "пакета" на позитивните данни може да се причисли индексът на IHS Markit, отчитащ индустриалната активност в еврозоната, който през юни се е придвижил в близост до 50 пункта - вододелът между растеж и спад. Както и индексът за промишлената активност на САЩ, скочил до 52.6 пункта през юни срещу 43.1 през май - най-силната стойност от април 2019-а, сложила край на трите поредни месеци на спад. 

Индексът, отчитащ силата на еврото на търговско претеглена база  нараства за трето поредно тримесечие, а цените на опциите вещаят поскъпване на единната европейска валута към зелените пари през следващото тримесечие. Въпреки това еврото е далеч от юнския си максимум от 1.1422 щ. долара и подемът му вероятно ще е бавен и неуверен.    

Златото също загуби почва в първия ден на второто полугодие и след като по време на азиатската си търговия контрактите с доставка през август поскъпнаха до 1804 долара за тройунция (най-високата цена от ноември 2011-а), в късните следобедни часове в Европа те олекнаха до 1780 долара за тройунция. Златните контракти се изкачиха до най-силното в историята си равнище от 1923.70 долара за тройунция през септември 2011-а, а котировките на физическия метал тогава достигнаха 1921.17 долара за тройунция. 

Оттук нататък всичко ще зависи от развитието на заразата и от възстановяването на националните стопанства, като фундаменталните фактори се очаква да играят все по-важна роля. Множеството анализатори, които прогнозираха поевтиняване на американския долар, пък изобщо не са се отказали от предвижданията си.

Според изчисленията им, в момента, зелените пари, както на реална база (след отчитане на инфлацията в различни държави), така и в номинално изражение са приблизително на цената си отпреди 20 години. А след всичките обрати в резултат на разнообразните шокове през първото полугодие, те са в низходящо движение. 

Една от причините за относителната им слабост е, че недостигът на долари в останалата част от света извън САЩ е овладян благодарение на валутните суапови линии, които Федералният резерв започна да предлага през март на други централни банки. 

Другата ключова причина за очакваната слабост на долара е, че Федералният резерв изглежда готов да поддържа ниска доходността на облигациите за по-дълъг период от време, което ще намали атрактивността  на зелените пари към конкурентите и най-вече - към еврото. Сериозни са и предположенията, че Федералният резерв ще положи усилия да държи под контрол доходността на дългосрочните книжа - ако не за друго , най-малкото  заради ръста на индивидуалните спестявания от началото на кризата. Защото, ако се иска икономиката да расте, този спестовен коефициент трябва да намалява, а парите да си намерят друг обект на интерес. Което може да се случи под натиска на нулевите и отрицателни лихви.

Публикуваните на 1 юли позитивни данни спряха възхода на долара и в късната европейска търговия на 1 юли той  поевтиня до 1.1275 долара за едно евро и до 107.46 йени. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във