Банкеръ Daily

Пари и пазари

Оптимизмът надделя, като доходността по основните емисии пое нагоре

Николай М. Ваньов, 

Финансов експерт

 

В последната суперседмица за 2020 г., в която редица централни банки обявиха финалните настройки на своите монетарни политики за тази предизвикателна година, най-важните в глобален аспект ДЦК видяха волатилна търговия. В края на седмицата оптимизмът надделя, като доходността по основните емисии пое нагоре.

Безспорно най-очаквано бе решението на монетарния борд на Федералния резерв. Ръководената от Джеръм Пауъл институция не разочарова инвеститорите, като обяви запазване на мерките за подкрепа, като дори постави под на седмичните покупки на активи от поне 40 милиарда евро. Пазарният оптимизъм обаче нахлу през парадния вход на пазарите, след като стана ясно, че сделка за програмата по фискални стимули, свързани с Covid-19, в Конгреса ще има. Всичко това оказа двояк ефект върху трежъритата, като десетгодишните американски ДЦК приключиха седмицата при нива на доход от около 0.90% и без промяна спрямо седмица по-рано.

Еврозоната бе един от малкото развити пазари без изявление за монетарната политика през седмицата, но оптимизмът, струящ от различни точки на света, както и усилията на редица фактори за одобрение на ваксините срещу Covid-19 преди края на годината, дадоха ефект в ръстове по рисковите активи, съпроводени с повишени доходности по основните държавни ценни книжа. През седмицата от германското министерство на финансите обявиха планове за рекордно високо емитиране на нов дълг през 2021 г. – цели 576 милиард евро, сравнени с досегашното максимално ниво от малмо над 400 милиарда. Всичко това доведе до ръст на доходността по десетгодишните бундове, която се равняваше на 4.5 базисни точки до минус 0.593% в края на седмицата. Сходните по матурите френски ДЦК пък видяха седмично повишение на дохода до падеж с 3.5 базисни точки до минус 0,359 процента.

В периферията на еврозоната оптимизмът, съпроводен с сравнително по-добрата доходност на по-рисковите южноевропейски страни, доведе до засилване на търсенето на испански и италиански дълг. Книжата на Ботуша се търгуваха при доходност до падежа от 0.507% в края на седмицата, отбелязвайки понижение от 5 базисни точки. В същото време испанският дълг приключи на нива от 0% без промяна спрямо седмица по-рано.

Очакваната с интерес среща на борда на Бенк ъф Ингланд също достави новини според очакванията на анализаторите. Като че ли най-изненадващото от нея бе, че от институцията са готови да позволят известен инфлационен шок при Брексит без търговска сделка. Десетгодишните джилтове видяха седмичен ръст на доходността от 7.9 базисни точки до 0.255 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във