Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ОПТИМИЗМЪТ НА ФОНДОВИТЕ МЕНИДЖЪРИ КЛОНИ КЪМ НУЛА

Оптимизмът на фондовите мениджъри за бъдещето на световната икономика през октомври намаля рязко до нивата, регистрирани за последен път по време на кредитния срив в края на 80-те години. Това е заключението на Галъп от проучване, направено в началото на ноември по поръчка на щатската групировка за финансови услуги Мерил Линч (Merrill Lynch). Този спад на доверието подтиква шефовете на инвестиционни фондове да ревизират надолу прогнозите си за оперативните корпоративни печалби и да прехвърлят средства в САЩ, като ги инвестират основно в по-безопасни корпоративни ценни книжа. Фаворити са акциите на банките, следвани от книжата на фармацевтичните компании и едва на трето място - технологичните акции.


В регионален аспект само 6% от щатските, 17% от английските, 28% от европейските и 11% от фондовите мениджъри от Тихоокеанския басейн очакват техните икономики да бъдат по-силни през следващите дванайсет месеца. Единствено в Южна Африка и Япония оптимистите са повече от песимистите. Там съответно 61 и 100% от интервюираните се надяват на икономически подем в страните си.


Шефовете на фондове в САЩ например смятат, че БВП на страната през 2000 г. ще се увеличи с 4%, а през 2001 г. - с 3.2%, макар че през октомври надеждите бяха по-големи - за 4.5 и 3.4-процентен ръст. Според анализаторите корекцията се дължи на по-слабата щатска икономика през третото тримесечие на тази година.


В светлината на по-песимистичните прогнози за растежа само 6% от интервюираните финансисти в САЩ очакват Федералният резерв да повиши лихвата по федералните фондове през следващите 12 месеца, а 88% са на мнение, че следващата й промяна ще е надолу.


В Европа пък само 39% от мениджърите очакват по-високи лихви по еврото, срещу 67% при октомврийската анкета.


По отношение на валутите еврото остава безспорният фаворит на инвеститорите. Седемдесет и два процента от всички интервюирани заявяват предпочитанията си към него в 12-месечен разрез, срещу 68% през октомври. Подкрепата за щатския долар леко намалява от 20% миналия месец на 19% през ноември. Привържениците на йената са 8% - с 3% по-малко от октомври, а на английската лира - само 1 процент.


За целите на проучването Галъп е интервюирал 242 финансови институции с общ размер на управляваните активи от 10.112 трлн. щ. долара. То е проведено между 3 и 11 ноември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във