Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ОПТИМИЗМЪТ ЕСКАЛИРА В ЕУФОРИЯ

Лятна скука? Всичко друго, но не и това. Оптимизмът на инвеститорите през последните седмици ескалира до истинска еуфория и тя доведе борсовите индекси да върхови стойности. Широкият BG40 продължи устрема си нагоре, достигайки последния засега шампионски резултат от 173.85 пункта във вторник. Последва крачка назад и още едно повишение в четвъртък, този път без рекорд, до ниво 173.36 точки.
От своя страна, тромавият по принцип SOFIX демонстрира завидна пъргавина в опита си да остане в крак с тренда. Спринтът на ветерана започна още предишния петък, за да регистрира постижение от 924.68 пункта в сряда, което се оказа и вторият най-добър резултат след абсолютния рекорд при 932.44 точки на 25 февруари 2005 година.
С други думи, през изминалата седмица борсовата търговия бе изключително вълнуваща дейност. Много акции успяха да поскъпнат дотолкова, че нямаше как да не напомнят за времето отпреди година и половина - периодът на розовите очила и самозабравилите се инвеститори. Но вероятно споменът за последствията успя да ги озапти и, може би, ще успее да спаси положението като цяло. Наистина, много хубаво никога не е на хубаво и голяма част от инвеститорите вече го знаят. Опитът учи.
Основният повод за силното поскъпване през седмицата бяха финансовите отчети на публичните компании. Оптимистичните очаквания на пазара в голяма степен се потвърдиха и повечето активно търгувани дружества обявиха добри резултати за полугодието. Това доведе до ново повишение на пазарната им капитализация, независимо че на пръв поглед всичко изглеждаше вече калкулирано в цената.
Впечатляващо повишение отчетоха акциите на Емка АД (15-15.20 лв.), Мостстрой АД (190-195 лв.), Варна плод АД (225-235 лв.), ХД Пътища АД (3750-3800 лв.), Енергоремонт холдинг АД (113-116 лв.), Тракия папир АД (55-58 лв.), Фазерлес АД (39-40 лв.) и други по-малки и по-слабо търгувани компании.
Добрите отчети се отразиха и на сравнително ликвидни акции, като тези на Оргахим АД (88-89 лв.), Синергон холдинг АД (5.40-5.45 лв.), Алкомет АД (6.20-6.30 лв.) и др.
Изключения от общия позитивен тон бяха акциите на Биовет, КРЗ Одесос, Софарма и Неохим, въпреки че последното дружество успя да постави исторически рекорд с цена от 55 лв. за акция само два дни преди оповестяване на междинния финансов отчет. Той от своя страна се оказа далеч от очакванията и предизвика незабавна пазарна реакция, смъкнала за минути цената до около 47 лв. за акция. Възстановяването обаче отне също толкова кратко време и до края на сесията в четвъртък се оформи нова равновесна зона на търговия - около 49 лв. за дял от компанията.
Съдейки по бурната радост, която предизвиква всеки добър отчет, не изключвам през следващите два-три дни да станем свидетели на нови поскъпвания на книжата на дружествата, подаващи информация в последния момент. Сред закъсняващите са най-голямото публично дружество у нас - БТК АД, както и две от водещите туристически компании- Албена и Златни пясъци. Информация за дейността си досега не е подала и Софарма. В края на предишната седмица акциите на фармацевтичния холдинг рязко се устремиха нагоре, за да срещнат съпротивата на ключовото ниво от 10 лв. за брой.

Facebook logo
Бъдете с нас и във