Банкеръ Daily

Пари и пазари

Оптимистична седмица за Китайската борса

За Китайската борса в Шанхай настоящата седмица беше като цяло оптимистична - със седмичен ръст от 0.8%, се посочва в анализ на инвестиционен посредник "Капман". През първите четири дни от периода Shanghai Stock Exchange (SSE) вървеше нагоре, но в петък регистрира спад. В понеделник и четвъртък дневните повишения бяха с около 0.8% до 3269 на 16 март, което е най-високата стойност за месец назад. Във вторник и сряда нарастването на основният индекс Shanghai Composite (SSEC) беше с под 0.1 на сто. 

"Принос" за ентусиазма на инвеститорите вероятно имат и оповестените на 14 март от китайската статистика данни за темпа на нарастване на обема на промишленото производство за януари на годишна база, чиято стойност от 6,3% надмина ръста за 2016 г. от 6%, смятат анализаторите.

В същото време, китайските финансови пазари обърнаха внимание на решението на ФЕД за вдигане на ОЛП с 0.25 процентни пункта (до 1%) и последвалата реакция на американските капиталови пазари на коментарите на Джанет Йелън.

В петък (17 март) обаче за решенията на инвеститорите в известна степен повлияха действията на Китайската народна банка (КНБ), която изтегли от финансовите пазари нето около 200 млрд. юана в резултат на седмични обратни репо сделки с търговските банки. Така SSEC регистрира най-големия си дневен спад от началото на годината - от почти 1%, и практически се върна на стойността си на затваряне в понеделник (3237).              

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във