Банкеръ Daily

Пари и пазари

Операта на Сидни е сред емблемите на града и Австралия

През 2007 г. е включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

На 20 октомври 1973 г. английската кралица Елизабет II открива официално прочутата опера в Сидни, Австралия.

Днес тя е сред емблемите на града. Нейният автор архитектът Йорн Утсон е удостоен с най-престижната награда за архитектура в света "Прицкер". През юни 2007 г. сградата е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, наред със забележителности като Египетските пирамиди и комплекса Тадж Махал в Индия.

Операта в Сидни е сред най-модерните сгради в света. Йорн Утсон посвещава девет години от живота си на операта. Строежът на зданието започва през март 1959 година. Седем години по-късно датчанинът се оттегля шумно, след като няколко подкрепяни от правителството архитекти решават да променят проектирания интериор, за да спестят пари. Още седем години след това операта се довършва. Сметката е 52 млн. долара - сума, която надхвърля 14 пъти планирания бюджет. След завършването на операта през 1973 г. Йорн Утсон така и не отива в Сидни, за да види своето произведение на архитектурното изкуство.

Все пак през 21 век са приложени и някои от идеите му за вътрешния дизайн. Бетонните покриви, напомнящи огромни, издути от вятъра корабни платна, са проектирани от финландския архитект Ове Аруп. Операта е тържествено открита от кралица Елизабет II с тържествена реч, фойерверки и звученето на 9-та симфония на Бетовен. През март 2006 г. британската кралица отново е в Сидни, за да открие новото крило на операта, построено така, че да пропуска светлина в комплекса и да открива изглед към пристанището.

Операта има около 1000 помещения, които включват две големи зали за оперни спектакли и концерти, пет театрални, пет репетиционни зали, четири ресторанта, шест бара и безброй магазинчета за сувенири. В операта се представят театрални, балетни, оперни и други музикални продукции.

Тя е седалище на Операта на Австралия, на Театъра на Сидни и на Симфоничния оркестър на Сидни.

Операта в Сидни е най-емблематичната забележителност в цяла Австралия.

Според един известен човек най-хубавият град е този, в който преуспяваш. За много хора това е... Сидни (на английски: Sydney). Най-големият и най-стар град в Австралия (основан през 1778 г.), разположен в щата Нов Южен Уелс. Заедно с предградията населението му е над 4.5 милиона души. Сидни и предградията му се считат за най-големият финансов, транспортен, търговски и културен център в Австралия, съперничещ само с малко по-малкия Мелбърн.

Освен това градът е много важен регионален и световен финансов център. Също така е един от най-богатите градове в южното полукълбо. Неговия бърз растеж през втората половина на 20-ти век е оставил следа не само върху неговата модернистична и впечатляваща архитектура, представена от високо издигащи се небостъргачи със стъклена и огледална повърхност, но и в неговото космополитно население, което е толкова разнообразно колкото и това на градове като Ню Йорк и Лондон.

В началото на 21-я век Сидни е все по-атрактивен заради големите възможности за работа, бизнес и образование.

Градът е значима глобална и вътрешна туристическа дестинация и често е обявяван за един от най-красивите градове в света, почитан заради пристанището си, красивото крайбрежие, топъл климат и градски живот. Проведените тук XXVII летни олимпийски игри през 2000 г. значително допринасят за популяризирането на града. Той също така е признат и за дом на две от световните архитектурни ценности - Операта в Сидни и моста Харбър Бридж (от 1932 г.). Най-известният пример за съвременната архитектура на града е сградата на Операта, открита на 20 октомври 1973 година. За нейния проект архитектът Йорт Утсон е удостоен с най-престижната награда за архитектура в света Прицкер, през 2007 година сградата е включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Пазаруване, множество културни и спортни събития, архитектура, исторически места и вълнуващите пейзажи на града привлича много туристи от Австралия и по света. Според статистиката, през 2004 г. градът е бил посетен от 7.8 милиона австралийски туристи и 2.5 милиона посетители от чужбина. Градът е разположен до най-голямото естествено пристанище в света - Порт Джаксън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във