Банкеръ Daily

Пари и пазари

Opel и Vauxhall се присъединиха към Groupe PSA

Изпълнителният директор на Opel CEO Михаел Лошелер и изпълнителния директор на PSA Group Карлос Тавареш (вдясно) пред новата Insignia.

Продажбата на Opel Automobile GmbH, включваща марките Opel и Vauxhall, от General Motors на Groupe PSA е финализирана, съобщиха от компанията. "Днес е исторически ден", заяви изпълнителният директор на Opel Automobile GmbH Михаел Лошелер. "Горди сме да се присъединим към Groupe PSA и днес отваряме нов раздел в историята си след 88 години с General Motors. Ще продължим по пътя си да създаваме "произведени в Германия" технологии, които да са достъпни за всеки. Комбинацията между нашите силни страни ще ни позволи да превърнем Opel и Vauxhall в печеливши и самофинансиращи се фирми. Ние си поставихме ясните цели да излезем отново на печалба към 2020 г."

"Свидетели сме на раждането на истински европейски шампион днес", подчерта председателят на борда на директорите на PSA Карлос Тавареш. "Ние ще помогнем на Opel и Vauxhall да станат отново печеливши и имаме за цел заедно да създадем нови еталони в индустрията. Ние ще освободим силата на тези две иконични марки и огромния потенциал на съществуващите им таланти. Opel ще остане германска, а Vauxhall ще остане британска марка. Те се вписват отлично в настоящото ни портфолио от френските марки Peugeot, Citroën и DS Automobiles." Пазарният дял на нарасналата групировка PSA е в момента около 17 процента в Европа, което я поставя на второ място по големина на основните пазари.

Както беше обявено още при сключване на договора през март, всички права на служителите за съвместно взимане на решения остават непроменени.

Ръководният екип на Opel/Vauxhall ще работи по създаването на план за бъдещето през следващите 100 дни. "Нямаме търпение да направим плана със съдействието на PSA и, разбира се, заедно с нашите партньори от Работническия съвет и профсъюзите", заяви изпълнителният директор на Opel - Лошелер. Синергията в рамките на Groupe PSA, например по отношение на снабдяването и развойната дейност, е определена да играе най-важна роля. Комбинираното предприятие ще отключи значителни икономии от мащаба и синергията при покупките, производството и развойната дейност, които се предвижда да бъдат на стойност около 1.7 милиарда евро при текущия курс. Целта е да бъде генериран положителен оперативен паричен поток до 2020 г., както и оперативна печалба от два процента към 2020 г. и шест процента към 2026 година.

Днешното начало на нова ера е придружено и от някои важни промени в ръководството. Четирима нови членове ще се присъединят към моя ръководен отбор, заяви изпълнителният директор Лошелер. Christian Müller (Крищиан Мюлер), преди вицепрезидент на Global Propulsion Systems Европа и с Opel от 1996 г., ще заеме мястото на William F. Bertagni (Уилям Ф. Бертани) като вицепрезидент по инженеринга. Под негово ръководство ще бъдат инженеринга и задвижващите системи в един отдел. Rémi Girardon (Реми Жирардон), преди старши вицепрезидент, отговорен за груповата индустриална стратегия на групировката PSA, ще заеме мястото на Philip R. Kienle (Филип Р. Кинле) като вицепрезидент по производството. Philippe de Rovira (Филип дьо Ровира), преди контрольор в Groupe PSA, ще е новият главен финансов директор на Opel, на мястото на Michael Lohscheller (Михаел Лошелер). Michelle Wen (Мишел Уен), директор на мрежата за управление на веригата за доставки във Vodafone Procurement, ще се присъедини към ръководния екип на Opel от 1 септември на мястото на Katherine Worthen (Катерине Вортен), която в момента е вицепрезидент по снабдяването и веригите за доставки. Останалите промени са с незабавно действие.

"Благодарим на Катерине Вортен, Уилям Ф. Бертани и Филип Р. Кинле за техния принос към Opel/Vauxhall и им пожелаваме всичко най-хубаво в следващите етапи на бъдещата им кариера в General Motors", обяви Лошелер, изпълнителен директор на Opel. "Също така сърдечно приветстваме Мишел Уен с добре дошла от Vodafone, както и Реми Жирардон и Филип дьо Ровира от Groupe PSA. С нетърпение очаквам да работя с тези нови хора, които ще усилят потенциала на ръководния ни екип."

Михаел Лошелер планира много по-опростена управленска структура, включително по-малък брой директни отчети. "Ще намалим сложността и ще увеличим бързината", заяви Лошелер. "Нямам търпение да очертая следващия етап за Opel/Vauxhall с новия ръководен екип и да поведем нашата компания към успешното й бъдеще. Собствениците и служителите няма да бъдат единствените, които ще имат полза от все по-силни Opel и Vauxhall марки - нашите клиенти също ще бъдат облагодетелствани от това."

PSA и Opel/Vauxhall работят заедно от 2012 година. Сътрудничеството им досега включва четири модела Opel. Първият - Opel Crossland X, е наличен в шоурумите на дилърите от края на юни. Opel Grandland X - SUV от по-високия сегмент ще се появи тази есен. Наследникът на лекотоварния Opel Combo ще дойде на пазара следващата година, а от 2019 г. ще бъде лансирано следващото поколение на бестселъра Opel Corsa.

Opel/Vauxhall и Groupe PSA ще продължат да работят с General Motors и в бъдеще. Допълнително към разработките в областта на електрическите задвижващи системи, заводите на Opel ще продължат да произвеждат автомобили за марките Buick и Holden на GM.

Успоредно с това ще е в ход изкупуването на финансовите операции на GM в Европа (GM Financial), което е свързано с разглеждането и одобрението от различни регулаторни органи и се планира за втората половина на 2017 година.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във