Банкеръ Daily

Пари и пазари

"ОПЕК+" увеличава производството на суров петрол

Партноьорите от "ОПЕК+" се договориха да започнат да повишават постепенно добива на черно злато през идните месеци, следвайки предпазлива прогноза за летен икономически подем в хода на възстановяването на света от пандемията от COVID-19. Игнорирайки пазарните очаквания за втори път в рамките на месец, ръководителите на групата решиха да добавят по над 2 млн. барела петрол дневно от май до юли. Това ще върне на пазара около една четвърт от суровината, която те все още задържат след направените преди година дълбоки редукции в отговор на пандемията. 

"Дори в секторите, които пострадаха най-тежко, като самолетните пътувания, съществуват признаци за значително подобрение", заяви енергийният министър на Саудитска Арабия - принц Абдулазис бин Салман - при откриването на видеосъвещанието на "ОПЕК+" на 1 април.   

Цените на суровия петрол се задържат твърдо над 60 щ. долара за барел и картелът и партньорите му са под натиск да осигурят повече гориво, за да ускорят глобалното стопанство. Другите суровини също поскъпват, което ще принуди централните банки да се справят с потенциално по-висока инфлация точно когато правителствата им наливат трилиони долари във фискални стимули. В началото на седмицата, преди съвещанието на ОПЕК и приятели, очакванията бяха досегашните ограничения на добива на черно злато да останат в сила, точно както се случи в средата на март. Рияд и партньорите му обаче очевидно са добили увереност, че търсенето на суров петрол става по-сигурно, защото ред държави като САЩ бързо разгръщат имунизационните си програми. 

Цените на суровината се повишиха след изненадващото решение на "ОПЕК+". Фючърсните контракти сорт "Брент" с доставка през юни приключиха търговията си на 1 април с цена от 64.86 щ. долара за барел. Американският лек суров петрол WTI с доставка през май се търгува за 61.45 долара за барел. 

Коалицията от 23 страни-производителки на суров петрол, водени от Саудитска Арабия и Русия, ще увеличат призводството с 350 хил. барела дневно през май, ще добавят същото количество през юни и ще направят ново повишение с 450 хил. барела на ден през юли, съобщи принц Абдулазис след съвещанието на 1 април. В допълнение, Рияд се отказва от едноличното и доброволно решение за орязване на добива си с 1 млн. барела на ден и освен това ще добавя по 250 хил. барела дневно през май, по 350 хил. през юни и по 400 хил. през юли, каза още Абдулазис.

Едрите потребители на черно злато, включително САЩ и Индия, настояваха пред "ОПЕК+" да държи под контрол цените, изплашени, че скъпият петрол ще увеличи инфлационния натиск в глобален план. Въпреки че европейското потребление на горивото е слабо заради наложените по-сурови карантини от Франция, Германия и Италия заради ръста на заразените от COVID-19, използването на суровината в САЩ нараства бързо, а индикаторите за потреблението й в Китай са силни. 

В навечерието на съвещанието на "ОПЕК+" американският министър на енергетиката Дженифър Гранхолм се обади на саудитския си колега, за да подчертае колко важни са разумните цени на енергията. Принц Абдулазис каза на пресконференцията след съвещанието на 1 април, че по време на разговора не е бил обсъждан петролния пазар. Саудитският министър допълни, че "ОПЕК+" в момента до голяма степен "тества" пазара и има възможност да обърне курса, ако се налага, на следващата официална среща на групата на 28 април.

Вицепремиерът на Русия - Александър Новак - пък сподели, че "трябва да се следи пазарния пулс и да не се допуска прегряване или значителен дефицит". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във