Банкеръ Daily

Пари и пазари

ОПЕК+ ще доставя допълнителни 400 хил. барела петрол на ден

ОПЕК и приятели се договориха да върнат на пазара нови количества от замразения си преди почти две години добив на суров петрол заради подобряващата се перспектива на пазара на суровината и устойчивото търсене, въпреки новия вариант на коронавируса.

23-членният алианс ОПЕК+, ръководен от Саудитска Арабия и Русия, е одобрил увеличение с 400 хил. барела на ден за февруари на поредното си официално съвещание на 4 януари. Групата се придържа към плана си да възстановява постепенно производството, което бе ограничено по време на пандемичния взрив през 2020-а след като направените анализи са показали, че излишъкът през първото тримесечие ще е по-малък от първоначалните очаквания.

Съвместната техническа комисия на ОПЕК+ обяви на 3 януари, че очаква добива на черно злато да надхвърля световното потребление с 1.4 млн. барела дневно през първите три месеца на 2022-а срещу 1.9 млн. долара при оценката си преди месец.

ОПЕК+ вече е възстановил близо две трети от замразените в ранните фази на пандемия количества суров петрол. Този процес ще продължи със скорост, която да задоволява потреблението и без да предизвиква нов пазарен срив.

Остава обаче въпросът дали групата ще успее да изпълни договореното като се имат предвид усилията на някои нейни членове като Ангола и Нигерия да достигнат производствените си квоти. Русия също не успя да повиши добива през последния месец на 2021-а. 

Допълнителни количества черно злато в обем от едва 130 хил. барела на ден ще отиват на пазара през януари и 250 хил. барела през февруари, по оценка на експерти. Това е двойно по-малко от заложените 400 хил. барела дневно.

Картелът не се притеснява да увеличава производството във време на излишък, защото петролните резерви в момента са ниски и по правило се попълват по време на зависещо от сезона понижено потребление. Складовите запаси на развитите държави са били с 85 млн. барела под средното им количество от 2015-а до 2019-а през ноември 2021-а, твърди комисията на ОПЕК+.

Разбира се, не липсват и рискове. Например, самолетният трафик в САЩ се наруши сериозно през миналата седмица, като на 31 декември 2021-а бяха отменени над 1300 полета и а на 1 януари не бяха осъществени нови 1000. А Китай, който е най-едрият азиатски петролен потребител, показва признаци за понижаване на търсенето заради подхода на правителството за нула заразени от COVID и за твърдата линия към замърсяването на околната среда. "Голдмън Сакс груп" очаква Пекин да поддържа гранични рестрикции през цялата 2022-а докато осъществява последните приготовления за домакинството си на Зимните Олимпийски игри, както и за серия политически събития. 

Междувременно, глобалното потребление продължава да се възстановява от пандемичния колапс, който инцидентно свали цените на черното злато в отрицателна територия през пролетта на 2020-а. И въпреки решението на ОПЕК+ да увеличи предлагането, пазарът на суров петрол прие благосклонно новината. Фючърсните контракти на сорт "Брент" с доставка през февруари надхвърлиха 80 щ. долара за барел. А американският лек суров петрол WTI за доставка през януари поскъпна до малко над 77 долара за барел. .

Facebook logo
Бъдете с нас и във