Банкеръ Daily

Пари и пазари

ОПЕК се готви за скок

Сериозен проблем може да гръмне, когато страните  членки на ОПЕК и приятелите им извън картела се съберат на 22 юни във Виена, за да обсъдят евентуалното повишение на квотите за добив на суров петрол през второто полугодие. Очертава се  пропаст между намеренията и възможностите им - разликата между реалните и съществуващите на хартия барели означава, че пазарното влияние на каквото и да било споразумение на производителите може да се окаже с около една трета по-непродуктивно  от планираното. Поне така сочат изчисленията на експертите на агенция "Блумбърг".

Например  руският министър на енергетиката Александър Новак предлага производството на суров петрол да се увеличи с 1.5 млн. барела дневно. Той коментира на 19 юни, че това увеличение може да се разпредели между членовете на "ОПЕК+" пропорционално на първоначалните съкращения на квотите, които бяха съгласувани през 2016-а. В числово  изражение на Саудитска Арабия се падат допълнително по 402 хил. барела на ден, на Русия - 248 хил. барела и т. н. По-високите квоти се отнасят и за другите държави от съглашението. Някои от тях, обаче - като Венецуела, Мексико и Ангола, със сигурност няма да могат да повишат добива си. По сметки на Международната енергийна агенция Иран и Венецуела дори могат да загубят почти 30% от производствения си потенциал през 2019-а заради санкциите на американците и заради икономическите сътресения. Допълнителните количества не се отнасят също за Иран, Либия и Нигерия, които и преди време не намалиха производството си при сключването на оригиналната сделка. Казахстан пък вече произвежда повече черно злато от която и да било нова  квота. Или, в обобщение: от примерното увеличение на добива с 1.5 млн. барела на ден само 958 хил. барела ще могат да бъдат реализирани на практика от производителите. Ако се отиде на варианта 1 млн. барела дневно повишение, само 639 хил. барела от тях ще могат да се разпределят между страните, участвали в  споразумението от 2016-а.

Каквото и да показват сметките, добивът на черно злато трябва да се повиши под натиска на най-големите потребители на суровината - Съединените Щати  и Китай, за да се охладят цените и да се подкрепи световното стопанство.

Техеран, който е твърдо против увеличението на квотите, обяви на 19 юни, че ОПЕК трудно ще договори сделка - тя би създала  предпоставка за сблъсък със Саудитска Арабия и с Русия. Ирак, Венецуела и Алжир също са против увеличението на добива на суров петрол, защото се опасяват от спада на цените му. Допълнителни усложнения създава липсата на компромис между обичайно единните страни от Персийския залив преди срещата на 22 юни. Традиционните партньори на Рияд - ОАЕ, Кувейт, Оман и Бахрейн, смятат, че саудитците твърде прибързано са отстъпили пред  призивите на Вашингтон за по-високо производство и са обезпокоени от близкото сътрудничество на кралството с Москва. Има различия и по въпросите с колко да се повиши добива и дали промяната да е постепенна, или от 1 юли да се възстанови производството на почти цялото орязано през 2016-а количество от 1.8 млн. барела на ден.

Саудитска Арабия на свой ред се бори сърцато да убеди членовете на ОПЕК да започнат да помпат повече нефт. Това учудва много анализатори, защото по този начин кралството ще се лиши от приходи за милиарди долари, които са нужни на правителството повече, отколкото на партньорите от Залива. Средствата от износа на черно злато пълнят 22% от БВП на саудитците. Бюджетният дефицит на страната за 2018-а се очаква да достигне 7.3% от БВП - най-високия между  петте най-големи производители на суровината (Кувейт, Ирак, Иран, Саудитска Арабия и ОАЕ). Нещо повече, от тях единствено Риад има нужда от цени над 70 щ. долара за барел (87.90 долара), за да балансира тазгодишния си бюджет. За сравнение, Кувейт ще "оправи сметките" при цени над 48 щ. долара за барел, Ирак - при грубо 58 долара, Иран - при 69, и ОАЕ - при 70 щ. долара за барел гориво. В късната следобедна европейска търговия на 20 юни котировките на петрола сорт "Брент" с доставка през август бяха 75.42 щ. долара за барел. Накрая, Рияд изостава  от най-преките си конкуренти и по икономически растеж - очакванията са за грубо 2.5% увеличение на БВП през тази и през следващата година срещу 4-5 процента за Ирак и Иран.

Очевидно, икономическите фактори не са водещи в желанието на Саудитска Арабия да угоди на Америка. Политически наблюдатели подозират, че ОПЕК е заплашен от по-големи неприятности заради  коментарите на президента Доналд Тръмп в "Туитър", че цените на горивото са необосновано високи. Просто защото американските политици отново се вторачиха в картела - традиционната им "боксова круша" от първата петролна криза през 1973-а. Щатските законодатели отново "изровиха" т. нар. Закон за недопускане на картели за производство на нефт (НОПЕК), който ще подложи  организацията на ударите на закона на Шърмън за нелоялна конкуренция, използван преди повече от век за разбиване на петролната империя на Джон Рокфелер. Проектът на акта излезе на бял свят в края на май и преодоля първото  препятствие миналата седмица когато получи зелена светлина от правната комисия на камарата на представителите. Ако бъде приет и ратифициран от Тръмп, той ще позволи на Белия дом да съди ОПЕК за манипулиране на енергийния пазар и потенциално  ще е основание за иск за милиарди долари под формата на репарации. 

Анализаторите обобщиха, че  предстои най-важното съвещание на ОПЕК и приятели от години насам.

Facebook logo
Бъдете с нас и във