Банкеръ Daily

Пари и пазари

"ОПЕК+" разочарова петролните играчи

Петролът поевтиня след новината от късните вечерни часове на 9 април, че страните членки на ОПЕК и Русия са се споразумели да намалят добива на черно злато с 10 млн. барела на ден. Редукциите ще са в сила до април 2022-а, но с течение на времето постепенно ще намаляват. Договореното количеството е малка част от оценките на експертите от бранша, че търсенето на суровината е паднало с 35 млн. барела дневно. "ОПЕК+" планира да поиска от G-20 също да се включи с допълнително съкращаване на производството с още 5 млн. барела на ден. Това трябва да стане по време на конферентната им среща на 10 април.

Резултатът определено не хареса на петролните играчи. Фючърсните контракти на американския лек суров петрол WTI с доставка през май паднаха с 9% по време на нюйоркската им търговия на 9 април, след като преди новината бяха скочили с 13%, обхождайки диапазона от 28.36 до 22.57 щ. долара за тройунция. С грубо 5 щ. долара за барел се раздели и петрола сорт "Брент" с доставка през юни, който приключи деня с цена от 31.48 щ. долара за барел. 

Рияд и Москва са се съгласили да намалят общия си дневен добив с около 5 млн. барела, а другите 5 млн. ще поемат техните партньори от ОПЕК+. Картелът призовава енергийните министри на САЩ, Канада и на другите страни от Г- 20 да снижат произведената суровина с още 5 млн. барела на ден. 

Преговорите между ОПЕК, начело със Саудитска Арабия, и Русия трябваше да приключат с решение за намаление на петролния добив в 16 ч. виенско време на 9 април. Те обаче се проточиха заради противоречията между Рияд и Москва по ключови детайли. Руснаците са били склонни да намалят производството си с 1.6 млн. барела на ден или с грубо 15 процента. Саудитците също са обсъждали да помпат с 15-17 процента по-малко гориво. Спорният момент обаче е била базата, от която да се реже, твърдят делегати на видеоконферентните преговори, пожелали анонимност. Саудитска Арабия е искала редукцията на производството й да се осъществи от по-високото априлско количество от над 12 млн. барела дневно. Докато Русия е настоявала като база да се използва средният добив през първото тримесечие, когато кралството е помпало по около 9.8 млн. барела дневно. Освен това Кремъл е бил безкомпромисен, че САЩ също трябва да участват солидарно в ограничаването на производството. На което пък Вашингтон се противопоставя категорично с мотив, че американските производители от шисти и без това са намалили автоматично добива заради ниските цени и оскъдното търсене.  

Според делегатите на видеоконферентните преговори, Саудитска Арабия и Русия са приели накрая 11 млн. барела дневно за база за редукциите. През май и през юни ОПЕК+ ще намали добива с 10 млн. барела на ден. От началото на юли до края на годината редуцираните количества ще са 8 млн. барела дневно, а от началото на 2021-а до април 2022-а картелът ще помпа по 6 млн. барела на ден по-малко.   

Постигнатото предварително споразумение е от изключително значение заради замрялото в резултат на пандемията от COVID-19 потребление на горива. Търсенето на суров петрол в Индия е паднало с 18% през март, въпреки че страната наложи ограничения на контактите едва на 25 март. Индийски рафинерии пък съобщават за 70% намаление на потреблението през април. Консумацията в САЩ е 14.4 млн. барела на ден - най-малко от 1990-а и с поне 30% под равнищата отпреди кризата, по официални данни на американската администрация, публикувани на 8 април. Европейското потребление също е паднало с около 70% и единствено Китай се готви да увеличи преработката на суров петрол през април, което изобщо не може да компенсира мощния срив в останалите части на планетата. По оценка на търговци от бранша светът в момента консумира едва по 65 млн. барела дневно в сравнение с нормалните количества от 100 млн. барела.  

Масираният добив на черно злато в резултат на войната между Русия и Саудитска Арабия пък напълни хранилищата и в скоро време добитата суровина няма да има къде да се складира, което ще свали цените още по-ниско. Всъщност, добиваният в Канада суров петрол от март се търгува с едноцифрени числа. На карта е поставена съдбата на зависимите от износа на черно злато стопанства и милиони работни места от нефтения бранш. Стигна се дотам, че на 8 април група от 48 американски конгресмени обвини саудитския престолонаследник принц Мохамед Бен Салман, че кралството "изкуствено" натиска надолу цените на черното злато в ущърб на интересите на САЩ.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във